Fredrikstadguide
Handlevogn 0
Fredrikstadguide
Fredrikstads turistinformasjon på web

Fra Fredrikstad leder vakre veier ut i skjærgården, både til syd, vest og nord for byen. Fredrikstadkysten, der naturen alltid veksler med årstiden, er absolutt noe du bør få med deg når du besøker Fredrikstad – ja, uten å se Fredrikstads vakre skjærgård blir du bare halvparten så godt kjent med Fredrikstad.

 

Hankø er spesielt kjent som seilsportens Mekka og Oslofjordens mest fornemme ferieparadis.

En båttur i skjærgården bør du unne deg mens du er i Fredrikstad. Flere båter tilbyr turer i området, ja sågar helt til Strömstad i Sverige om du skulle ønske deg en tur bort. Er det fint vær, har Fredrikstad over 40 strender og badeplasser. Skjærgården i Fredrikstad er blant de fineste i Skandinavia. Fredrikstads kystlinje består av en stor og betydelig skjærgård med over 1000 øyer og skjær. Det er to innseilingsfyr, Struten og Strømtangen, der er det mulig å overnatte for turister.  Hankø er nok Fredrikstads mest kjente øy og feriested. Hankø er spesielt kjent som seilsportens mekka og Oslofjordens mest fornemme ferieparadis. Her nyter både prinsesser, prinsessegemaler, andre kjendiser - og folk flest, sommeren. Visste du forresten at Hankø er blant Norges eldste feriesteder og som ble benyttet til klassisk sommerferie allerede på slutten av 1800-tallet?

Hankø.jpg
 

På østsiden av ytre Oslofjord i Fredrikstad kommune ligger øya Hankø. Bare navnet på øya er nok til å gi assosiasjoner til hvite seil, KNS-vimpler og regattaliv. Det er lang tradisjon med seiling her, allerede i 1882 ble Fredrikstad Seilforening stiftet og den første seilas på regattabanen ble arrangert.

Fortsatt møtes de etablerte skarpseilerne her på Hankø i sommersesongen, for seilaser og sosialt samvær. Blant annet Hankø Race Week som blir arrangert av Kongelig Norsk Seilforening (KNS) med Fredrikstad Seilforening. I år går Hankø Race Week av stabelen 23-26. juni.

 
Hankøsundet.jpg
 

Mer enn bare seiling
Men den skogkledde øya har så mye mer å by på enn bare seiling. Det gamle hotellet Hankø Fjordhotell har lang historie fra  1877, og ligger flott til med ett av Norges største Spa, aktiviteter som minigolf, badminton, tennis og boccia, og en fin restaurant. I gjestehavnen, kun noen meter fra fergeleiet, ligger Seilerkroa, som normalt holder åpent i helgene i tillegg til sommerferien i sommerhalvåret. Dette spisestedet har årelange tradisjoner med matservering og som samlingspunkt for lokalbefolkningen og turister. Her kan du koble av og nyte utsikten til det trivelige båtlivet i sundet.

 

Akvarell fra Hankø utført av Henrik Mohn 1886

Seilerkroa med seilloftet i 1956. Foto: Jac Brun

 

Det er fine strender og turmuligheter over mesteparten av øya. Et spesielt flott område på øya er svabergene ved Hankøhavna sør på øya. Hankøhavna er en populær uthavn med le mot mange vinder. Øyas høyeste punkt ligger i dag 55 meter over havet.

Da isen forsvant for ca. 10-12.000 år siden lå hele øya under vann, og havet sto 180 meter høyere enn i dag. På øya finner du 7 gravrøyser fra Bronsealderen (1.500 – 500 f. Kr) som ruver på høytliggende steder. Funn vitner om at mennesker holdt til på øya i den perioden. Men det var neppe en fast boplass da, mest sannsynlig var det en fangstplass.

 

Rester og spor fra krigen. Under den 2. verdenskrig slo tyskerne seg ned på Hankø. Det ble gravd kanonstillinger og skyttergraver. Piggtråd ble trukket over det hele, miner lagt ut og radaranlegg satt opp. Tyskerne brukte badets bygninger til innkvartering og sommergjestene fikk så og si ikke adgang til øya.

 


Kurbadhistorie
Ved Hankøsundet ble det oppdaget at det fantes en helsebringende svovelholdig gytje. Denne mente man kunne kurere en mengde
sykdommer, og det ble starten på Hankø Bad og Kystsanatorium, som sto ferdig i 1877. Kurbadet tilbød helsebringende behandling,
og i 1889 var besøket på det høyeste, med ca. 700 gjester ved badet i til sammen 11.906 dager! I 1910 fikk hotellet ny eier, og med det opphørte hotellets sanatorievirksomhet etter mange års drift, og gikk i stedet over til å bli et sommerhotell.


Trouville badestrand
Det mest populære badestedet og øyas beste sandstrand er Trouville. Navnet er hentet fra et kjent feriested i Frankrike. Det gjaldt å fremheve Hankøs internasjonale preg med kjente stedsnavn, og siden Hankø Fjordhotell på begynnelsen av 1900-tallet var godt besøkt av utenlandske turister, ble navnet Trouville valgt som navn til badeplassen.

 
 

Den fine badeplassen mellom flotte svaberg på vestsiden av Hankø tilhører Hankø Fjordhotell, men stranden er åpen for alle. På denne tiden ble det importert syv dåhjorter fra Danmark, som nå har blitt til over 200. Er man heldig kan man se disse hjortene når man besøker øya.

 
Hankø-hav.jpg
 

Bloksberg og kongevarden
Omkring 1930 overtok daværende kronprins Olav V landstedet Bloksberg på Hankø, som ble bygget under den første verdenskrig. Siden er det kjære landstedet igjen overtatt av prinsesse Märtha Louise og hennes familie. På en holme i sundet står det en
kongevarde til minne om om vår seilerkonge Olav V.

 

Kongevarden står sentralt plassert i Hankøsundets sørlige område.


Hankøsundets møteplass

 

Iskrem og drivstoff er hovedingrediensene på fastlandssiden av Hankø – kiosken og bensinstasjonen til Terje Andersen i Vikane er et yndet utfartsmål for å nyte en iskrem i solveggen her. Sommerparadiset Vikane har bensinstasjon, kiosk og dagligvare, alt takket være at Terje og kona betjener båtfolket og turister i løpet av sommeren. Siden 1888 har det vært handel i huset her. 

 

Hankøsundet sett fra syd vest (Hankøs nordøstlige tupp stikker frem ned på venstre side i bildet.). På fastlandet skimtes de to tettstedene Vestre Vikene og Østre Vikene. Legg merke til den lille holmen midt i bildet, der står det en kongevarde til minne om om vår seilerkonge Olav  V. På bildet nedenfor ser du et mer detaljert bilde av kongevarden.

Hankø-Hankøsundet.jpg
 

Litt av det som skjer som arrangement på Hankø Fjordhotell i år:


Fotballglade har en stor gressbane som man kan boltre seg på. Banen holder internasjonale mål. Her arrangeres fotballturneringer, treningsleire ol.

Hankø-14---Copy.jpg

INSTAGRAM: #hankø

INSTAGRAM: #hankøfjordhotell

Hankø-indre-havn.jpg
 

Veien til Hankø
For å komme seg til Hankø kjører du til Vikane og parkerer der (eller du kan ta bussrute 302 fra Fredrikstad). Fra Vikane er det en liten passasjerferge som frakter deg over til Hankø.

God tur!

 

Kilde: Wikipedia, boken Hankø: fra husmannsplass til paradis - av Jens O. Simensen og Nils Øy. Hankø Fjordhotell, Oslofjordens friluftsråd.

 
Velkommen-tilbake-web.jpg