badeplasser i Fredrikstad
 

Langøya - skjærgårdsnatur nesten midt i byen

Langøya ligger plassert på Kråkerøy ved Glommas vestre utløp ikke mer enn tjue minutters sykkeltur fra sentrum. Elva på den ene siden og Enhuskilen på den andre.

På elvesiden trenger flere bukter seg inn i halvøya og danner lune plasser som egner seg utmerket både til båthavner og bading. På den østre siden har hytte folket utsikt mot Kråkerøyholmene og Hvaler, og helt i sør ligger holmen og friområdet med det herlige navnet Glufsa. Her yrer det av liv i sommermånedene, og ungdommen trives godt med utfordringene fra Glufsatoppen, som danner en loddrett klippe ni meter over vannet. Rundt halvøya står stangfiskerne og håper nok mest på sjøørreten som trives godt i farvannet. De fleste hyttene har flott utsikt, og i det fjerne ser du Strømtangen, Struten og Færder blinke til hjelp for båttrafikken. lengst ute i sørvest strekker Søsterøyene sitt langstrakte, mørke bilde mot horisonten.

 
 
 

Solglade og badeglade mennesker finner lett veien ut  til Foten badestrand på Onsøy i Fredrikstad når gradestokken viser sommervarme. Og det er jo ikke så rart at dette er et av Fredrikstads mest populære utfartssted med tanke på at denne perlen ble kåret til Norges beste badestrand i 2006.

Foten badestrand

Her finner du sandstrand, svaberg og gressletter som er gode å ligge på. Stedet er meget barnevennlig med en lun sandstrand. Ellers er det lekeplass, sandvolleyballbane, stupetårn og gjestebrygge. Det er en hyggelig kafeteria og kiosk her som sørger for iskald drikke og iskrem. Gode toalettforhold er det også. Det er to store parkeringsplasser ca. 300 meter unna stranden. Badestranden ligger noen kilometer utenfor Fredrikstad sentrum og kan nås med bussen som går til Møklegård. Vil du ankomme stranden med bil, så kjører du riksvei 117 til du kommer til Møklegård. Herfra følger du skiltet til Foten (se ellers kart nedenfor).

Foten


Foten badestrand kan også være et godt utgangspunkt for den naturglade som vil oppleve noe av det beste og spennende kysten av Onsøylandet kan by på av varierende natur. Følger du stien videre fra Foten badestrand, så beveger du deg mot Torgautøyene, eller Strømtangen som de fleste kaller denne halvøyen. Strømtangen er egentlig navnet på øyen som ligger syd for Torgautøyene. Øya Strømtangen er mest kjent for fyret Strømtangen fyr som markerer den nordlige leden inn til Fredrikstad.

Du kan gå fra Foten og ut til Torgautøyene. Her er det flere  naturlige badeplasser som du kan finne på egen hånd da du så og si kan bade fra hvor som helst her ute.

Starten av stien går i et ganske bart og flatt landskap av svaberg og lite vegetasjon. Stien smalner inn etter hvert og blir mer kupert. Fra nå av befinner du deg for det meste av tiden i tett skog helt til du når enden på halvøya. Det er fascinerende hvor variert natur denne lille halvøya kan by på. Du beveger deg i halvtørre skogsområder domineres av hassel og furu med innslag av noe osp til plutselig å bevege deg i fuktig og frodig sumpskog med edelløvtrær som svartor og ask.

Når du nærmer deg enden på halvøya åpner landskapet seg og det er ikke lenger høy nok vegetasjon som beskytter deg mot den nesten alltid tilstedeværende vinden her ute, men på en varm sommerdag er det jo ofte befriende med litt drag i luften. Her har du fantastisk utsikt ut i Ytre Oslofjord og til Hvaler i syd. Spaserturen fra Foten badestrand tar ca. 30 - 45 minutter avhengig av tempo.

 

#fotenbadestrand

 
 

Dypeklo badestrand i Onsøy

Djupeklo/ Dypeklo badestrand på Onsøykysten i Fredrikstad er av de mest attraktive familiebadestrendene i Østfold. Og det er jo ikke så rart at dette er ett av Fredrikstads mest populære utfartssted med tanke på de fantastiske omgivelsene badestranden har. Djupeklo har en god, barnevennlig sandstrand. Ellers kan man bade fra svabergene som er utstyrt med stupebrett og badetrapper.

Brettseilere disponerer en del av stranda. Det er populære fiskeplasser langs fjellet. Kyststien i Onsøy er opparbeidet rundt Hellekilsfjellet med gang- bro til Rakholmen, rasteplasser og benker. Utsikten fra fjellet er fin. Djupeklo har fine fasiliteter som stupebrett, badetrapper, badeflåte, rastebord, lekeplass, toalett og søppeldunker.

Ta av fra Rv. 110 i Fredrikstad, og kjør Rv. 117 til Møklegård. Følg så skiltet lokalvei. Bussforbindelse fra Fredrikstad Rutebilstasjon (Rute 302) til Møklegård. Herfra er det ca en km å gå, bare å gå veien helt til enden. 

 


 

 

Det mest populære badestedet og øyas beste sandstrand er Trouville. Navnet er hentet fra et kjent feriested i Frankrike. Det gjaldt å fremheve Hankøs internasjonale preg med kjente stedsnavn, og siden Hankø Fjordhotell på begynnelsen av 1900-tallet var godt besøkt av utenlandske turister, ble navnet Trouville valgt som navn til badeplassen.

Trouville

Den fine badeplassen mellom flotte svaberg på vestsiden av Hankø tilhører Hankø Fjordhotell, men stranden er åpen for alle. På denne tiden ble det importert syv dåhjorter fra Danmark, som nå har blitt til over 200. Er man heldig kan man se disse hjortene når man besøker øya.

 

#hankø


 
 

Håholmen er den første holmen du ankommer etter å ha kujørt over Puttesund bro i retning Hvaler. Dette er siste holme før Fredrikstad går over til å bli Hvaler. På godværsdager er det et yrende liv her både av badegjester og båtliv i sundet Puttesund.

 
 
 

Saltholmen ligger riktignok i Råde kommune, men den idylliske holmen ligger så nære kommunegrensen at vi synes det er nødvendig å ta den med. Eventuelt fornærmede i Saltnes får ha oss unnskyldt.

Saltholmen er badeplassen og friluftsområdet i Råde kommune som har alt. Også en fortid som saltutvinningsplass og som boplass. Et yrende sommer- og badeliv møter deg i det du ankommer friluftsområdet en varm sommerdag. Barna fyker rundt i området, i alle aldre, håret klissete av saltvann. De hopper fra bryggen, jentene blir dratt skrikende uti av guttene, og soltilbedere fra alle generasjoner ligger hulter til bulter på svaberg og sandstrender.

Saltholmen

Du kan nær sagt bade fra hvor som helst på Saltholmen, det er bare å vasse uti, stupe og hoppe fra svaberg eller båtbrygge, og selvfølgelig stupebrett. Det er godt skiltet ned til Saltholmen fra hovedveien som går igjennom tettstedet Saltnes.

 
 

 

Sørøst for Hankø ligger Mærrapanna. Et stort og barnevennlig friområde med en stor lun gresslette utstyrt med lekeapparater, svaberg, flotte bademuligheter og en langgrunn vik inn mot Gjetøya.

Fra svabergene har du utsikt over Oslofjorden med Søsterøyene, Struten, Rauer og Missingene. Svabergene er også populære fiskeplasser for stangfiske. Flott turområde med rik vegetasjon (uvanlig forekomst av barlind) og særegne fjellformasjoner. Det er merkede stier i området. Ved Gjetøya er det anlagt gjestehavn.

Kommer du med bil så kjører du rv. 117 mot Gressvik, og følg veien utover til Onsøy. Det står skiltet til Mærrapanna i en krapp høyresving etter Slevik. Ta av her og følg veien til parkeringsplassen. Lett terreng og 6-700 m fra parkering til sletta. 

 
 

Kart over alle badeplasser i Fredrikstad