Dahlsberg på Nordre Sandøy

Ved bøkeskogen i øst og ytterenden av Sanne ligger sommerhuset Dahlsberg. Den vakre villaen er blant de eldste i landet og ligger ved det idylliske Gravningsundet, kanskje Hvalers vakreste område.

 

Sanne

Sanne er det sydligste fergeleiet på Nordre Sandøy og har den største tettheten av de gamle og vakre fritidshusene på øya. Det lille stedet er virkelig en idyll hvor det er koselig å spasere på grusveiene mellom de staselige villaene og de store hagene. Her nytes synet av de ruvende trevillaene med praktfulle verandaer og flotte vinduspartier, mens man trekker inn duft av syriner og blomster fra de frodige hagene. Steder som her, med trehusvilla ment som feriebolig, og bygget på slutten av 1800-tallet og begynnelsen av forrige århundre, er det ikke mange av i Norge. Bare på naboøya Søndre Sandøy, Hankø på Onsøykysten og en håndfull steder på Sørlandet har lignende steder som Sanne på Nordre Sandøy.

 

Dahlsbergs historie

Oberstløytnant Lars Christian Dahll, som i sin tid jobbet som kommandant på Fredriksten Festning for den svensk norske hæren, skapte dette fabelaktige stedet. Arkitekttegningene ble laget av arkitekt Hjalmar Welhaven, som var en av den tids motearkitekter. Tegningene er datert 1864, og Dahlsberg, eller Dahllsberg som stedet het på den tiden, sto ferdig i 1867. Dahlsberg er dermed den eldste hytten på Hvaler, og også den eldste fritidsboligen i landet. Dersom man kan kalle bygningen for "hytte". Med hovedbygningen i laftet tømmer er dette en bygning av særpreget klasse. Selv om det skulle ta lang tid før sommerlige feriegjester invaderte øyene i stort antall, var det oberst Dahll som startet den nye epoken med bygging av sitt Dahlsberg.

Oberstløytnant Dahll trivdes godt på Dahlsberg. Han bodde der ofte, særlig etter at han pensjonerte seg. Han var interessert i frukt, og importerte sjeldne trær som har blomstret på sommerstedet i årene siden. Med hele 34 forskjellige sorter fikk han i 1902 sølvmedalje for den største samlingen frukt. Tomten er på vel 250 mål. På tomten ligger Annas lund, oppkalt etter Dahlls barnebarn. Dette er en av de få bøkeskogene på østsiden av Oslofjorden.

Monogrammet  til Kong Oscar II ble risset inn i steinen foran flaggstangen i hagen på Dahlsberg, som et minne om hans besøk.

 

Oberstløytnant Dahll vanket i innflytelsesrike kretser. Kong Oscar II reiste med båten Drot fra Strømstad til Dahlsberg for å besøke obersten i 1887. Ved ankomst sto folk på svabergene og vinket ham velkommen. Oberst Dahll tok stolt i mot ham ved ankomsten. Overdådige bord var dekket og alle hygget seg med god mat og drikke. Et eget rom var innredet til kongens ære, og dit trakk han seg tilbake for å hvile. Rommet som i dag bærer navnet «Kongesuiten» er beholdt med sin opprinnelige innredning fra den gang. Monogrammet til kongen er hugget inn i fjellet på eiendommen til minne om det store besøket.

Kong Oscar besøkte Nordre Sandøy flere ganger. Blant annet ble han så begeistret for den gode smaken på gravensteneplene herfra. Kanskje var det Nordre Sandøys spesielt gode klima lokalt og jordsmonnet her som gjorde eplene så spesielt aromatiske. Kongen rekvirerte hver høst 20 kasser gravensten fra «Nordre» til Stockholms slott.

Dahlsberg ble i 1912 kjøpt av grosserer Mads Wiel. Familien fra Halden seilte på den tiden regatta, og benyttet den ideelle beliggenheten til Dahlsberg som ankringspunkt for seilbåtene og mannskapet. I dag eies eiendommen i fellesskap av barnebarna til Mads Wiel. 

Takk til Stein Wiel, en av dagens eiere av Dahlsberg, for all informasjon.