Velkommen til Fredrikstad

Bli her med på en fantastisk reise i Fredrikstad og i omkringliggende perler. Her får du oppleve alt fra historiske Gamlebyen med sine brostensgater og små kunstgallerier, til en av Skandinavias vakreste skjærgårder - en idyll som aldri opphører å fascinere sine besøkende.

Du får besøke en by som blander stemninger fra en fordums tid med moderne design. Vi guider deg gjennom Fredrikstad-regionen, ett av Norges beste og mest populære turistmål.


Ta til deg alt

Kom for å se det du vet du vil se.

Se og opplev det du ikke visste om.

La deg forføre av drømmekysten, glem tiden og la deg henføre.

Ta til deg alt.

Gjennom dine øyne, ører, nese og hender.

Reis hjem med nyopplevd følelse av oppdagelse.

Skjærgården i Fredrikstad er en av Europas flotteste kyststrekninger.

Fredrikstad


Noen steder her i verden er som spennende konfekt, pakket inn i lag på lag og fylt med herlige overraskelser. Fredrikstad er et slikt sted. Samme hvor mange ganger du reiser hit, er det stadig noe nytt å oppdage i Østfolds største by. Fredrikstad er så heldig å ha elven Glomma rennende gjennom byen. Elven deler seg på hver sin side av øya Kråkerøy før den løper ut i Oslofjorden. Den fine beliggenheten til byen er med på å heve antall attraksjoner og aktiviteter byen kan by på. Her er det kort vei fra urbane sentrumsgater til solvarme svaberg med glitrende hav rett utenfor.

Har du forresten rukket å ta familien med til Europas best bevarte festningsby, hvor dere blant annet kan besøke Skandinavias største modelljernbanesenter? Eller latt barna boltre seg mellom kanoner og eiketrær på de gresslagte vollene her? Heimens vegger trenger kanskje å fornyes med spreke kunstverk – i Gamlebyen florerer det av flotte gallerier og atelierer. Bare noen hundre meter utenfor festningsbyen kan du spille golf i et fantastisk landskap med slottet Kongsten fort som kulisse.

Fredrikstad er absolutt en av Norges vakreste byer. Byens atmosfære griper fatt i deg omgående. Menneskene, mylderet og nærheten er tre stikkord for den koselige plankebyen. Enten du skal shoppe eller ta en god matbit, finnes alt innenfor behagelig gangavstand.

Om sommeren spesielt er det sydende stemning på bryggepromenaden hvor du kan nyte en pose reker på bryggekanten eller ha en heftig sommerkveld på en av utestedene som ligger vegg i vegg langs bryggepromenaden. Ikke rart at byenes «nasjonalsang» heter Sommeren er herlig i Fredrikstad.

Hver sommer syder det av herlig liv i Fredrikstad. Få norske byer kan skilte med en større sommermeny enn det Fredrikstad har på programmet i sommerhalvåret. Vi nevner her bare et knippe av alle godsakene som skal skje i sommer, se ellers Whats On. Fredrikstad er virkelig i toppsjiktet hva gjelder sommer-show som revyer, teater og konserter flere steder i Fredrikstad gjennom sommerhalvåret. For ikke å snakke om alle kunstnere hvert år som tiltrekkes av denne vakre byen ved Glommas utløp. Østfolds største festival, Glommafestivalen, arrangeres i sin vante tro ved månedsskiftet juni-juli. Glommafestivalen er en typisk byfest for hele familien, der nesten alle arrangementer er gratis.  Glommafestivalen har alltid hatt ekstra fokus på vann, ikke minst fordi Glomma, som renner rett gjennom byen, har historisk betydning for byens utvikling. I løpet av festivaluka vil man kunne oppleve topp artister, de villeste aktiviteter som Ælveduell, fritidsbåtparade, og ikke minst pappbåtseilas med de mest kreative fartøyer du har sett og alt laget i papp.

I fjor sommer arrangerte Fredrikstad The Tall Ships Races for andre gang på 9 år. Det er store muligheter for at Fredrikstad tar på seg oppgaven med å arrangere det populære arrangementet på nytt innen få år.

Fredrikstad har rike sjøfartstradisjoner gjennom flere hundre år På øya Isegran kan du oppleve mer av byens maritime historie via verftet Maritim Center, som er spesialister på å gjenskape tidligere tiders trebåter, samt at Fredrikstad museum har en egen avdeling på Isegran som viser en maritim utstilling i marinens gamle minemagasin. Hver sommer arrangeres det trebåtfestival på Isegran med Sjekteseilas rundt Kråkerøy. Drager i alle farger og fasonger, glade og ivrige barnefjes og minst like ivrige foreldre besøker Dragefestivalen på øya Isegran i august. Se kulturkalender for ytterligere info om dato og tid for Dragefestivalen. I begynnelsen av september arrangeres Litteraturfestivalen og nesten alle Norges fremste forfattere deltar sammen med internasjonale kollegaer.

Faktaopplysninger om Fredrikstad


Fredrikstad ble grunnlagt av kong Fredrik II i 1567. Fredrikstad kommune ligger ved utløpet av Norges lengste elv, Glomma, og i 2011 hadde byen ca 75 000 innbyggere fordelt på 283 km2 . Skjærgården består av over tusen store og små øyer. Fredrikstad-området har en lang historie, det har vært bosettinger her allerede i steinalderen for 5000 år siden.

Fredrikstad går også under betegnelsen “Plankebyen”. Den oppsto da Fredrikstad var en av landets viktigste eksporthavner for trelast, skurtømmer og plank, i knutepunktet mellom fløtningselva Glomma og trelastskutenes verdenshav. Fredrikstad har hatt en utvikling fra festningsby og teglverksby til plankeby og skipsbyggingsby - og til dagens mangeartede nærings- og arbeidsliv. Det gamle skipsverftområdet FMV er i dag et spirende senter for høyteknologisk industri kombinert med boliger og rekreasjon. 

I Fredrikstad kommune er det Søsterøyene og Struten og de tilliggende havområdene som utgjør Ytre Hvaler nasjonalpark. Søndre og Nordre Søster er dannet av den vulkanske bergarten rombeporfyrkonglomerat. Øyene er også preget av gjenstående klipperester i sjø dannet ved bølgeerosjon, såkalte rauker. De sydvendte områdene på øyene har stupbratte fjellsider som er et godt utgangspunkt for hekkende fugler. Øyene beites av sauer. De omkringliggende havområdene i nasjonalparken inneholder blant annet interessante korallrev og spennende bløtbunner.

I tillegg til nasjonalparken har Fredrikstad kommune et samlet vernet areal på nesten 28 000 dekar som fordeler seg på 23 naturreservater, to dyrefredningsområder, to biotopvernområder og ett naturminne. I tillegg er det regulert 875 dekar naturvernområder fordelt på både på land og i sjø. 88 kvm2 av kommunens totalareal er vernet natur. I tillegg kommer arealer som har status som friluftsområder. 


Areal
 – Totalt: 288,15 km²
 – Land: 285,86 km²
 – Vann: 2,29 km²

Befolkning 78 159[a]


Nettsiden er under utvikling - Lanseres snart