Kjært barn har mange navn: Gamlebyen - Gamlebyen i Fredrikstad - Fredrikstad Festning - Festningsbyen

 

Gamlebyen er innen nær rekkevidde fra sentrumsgatene i Fredrikstad - bare to minutter med byfergen (gratis) over Glomma, og du befinner deg i en av verdens best bevarte festningsbyer. Gamlebyen har en magnetisk tiltrekningskraft på sine gjester. I Gamlebyen vandrer du på brosteinsgater og suger inn inntrykk fra spennende motiver i de empiriskinspirerte gatekvartalene med murbygninger og fargerike trehus. Her finnes en rekke personlige og unike butikker, i et koselig 1700-talls miljø hvor småbutikker og bruktsjapper ligger side om side med alle galleriene og kafeene.

I Gamlebyen kan du besøke for eksempel Fredrikstad museum, Glasshytta, Jorunn Bråthens keramikkverksted, kunstgallerier, Kunstnersenteret Bastion 5, Hvalfangermuseet, Modelljernbanesenteret, og Nissenatthuset som selger blant annet juleprodukter hele året.

 

Liker du nisjebutikker, kunst og design, så kunne ikke valget av Gamlebyen i Fredrikstad vært bedre.

Festingsløypa er en vandretur som tar deg med til steder og bygninger som forteller om alt fra hverdagslivet på en festning til nasjonale militærhistoriske begivenheter. Underveis følger man nummerskiltene mens man leser selvguidingskartet. Nå er det også QR-kode på de ulike postene. Lengden ligger på omtrent 2 kilometer og man beregner at turene tar ca. halvannen time i rusletempo.

Du kan mate ender, studere fuglelivet i vollgraven, ta en fergetur på elva til Gressvik m/ retur, ta med en guidebok og studere byen, og besøke frimarkedet på lørdager. Det finnes lekeplass for barn, flere serveringssteder og det arrangeres guidede turer daglig sommerstid.

Vi vil på det høyeste anbefale at du får med deg en guidet rundtur i historiske omgivelser når du først har tatt turen til Gamlebyen. --->

Historien

Gamlebyen er den eldste delen av Fredrikstad. Den ble grunnlagt 12. september 1567 på østsiden av Glomma, hvor elva deler seg i to løp. Kong Fredrik II signerte byfundasjonsbrevet og Fredrikstad ble den første norske by som ble grunnlagt etter middelalderen, og den første som kongen tillot at ble oppkalt etter kongen selv. En artig kuriositet er at Kong Fredrik II aldri besøkte byen han ga sitt navn til, men han troner stolt på torget, på sokkel.

Bakgrunnen for at Fredrikstad ble grunnlagt i 1567 var et svensk angrep og nedbrenningen av byen Sarpsborg i 1567 under Den nordiske syvårskrigen. Sarpsborgs utsatte beliggenhet gjorde at byens borgere bad kong Frederik II om å få gjenoppbygge byen nærmere Glommas utløp. Her mente man at det ville være lettere å forsvare byen, samtidig som innbyggerne kunne sikres gode levekår.

Da Norge mistet Bohuslen med Bohus festning i 1658 ble Fredrikstad en viktig grenseby. I 1663 startet byggingen av en helt ny festning etter tegninger av den nederlandske ingeniøroffiseren Willem Coucheron. Fredrikstad Festning ble hærens viktigste forsyningsbase og oppsetningssted i Sør-Norge.


Stjerneformet festningssystem

Fredrikstad er en av tre byer i Norge som har vært befestet, og den eneste hvor festningsanlegget fortsatt er intakt. Fredrikstad festning ble bygget etter det gammel-nederlandske system, med brede vannfylte vollgraver og dype jordvoller. Mot landsiden har festningen tre hele og to halve bastioner, utstikkende stjernespisser med plass for kanoner.

 

I vollgravene ligger ravelinene, og utenfor hovedfestningen fremskutte anlegg som Kongsten fort. Mot elven består festningsverkene av en solid gråsteinmur forsterket med jordvoller. Inngangen til festningen var over Vindebroen og gjennom Vollporten, eller gjennom en av portene mot kaianleggene ved Glomma.

I Gamlebyen i Fredrikstad finnes det mange kulturskatter. Ett av disse fantastiske og originale skattene er:

GAMLEBYEN MODELLJERNBANESENTER

Innenfor ett av Gamlebyens gamle bygninger har Arne Børresen klart å skape et helt fantastisk univers av modelltog og landskap hvor jernbaneverden er det dominerende.

Arne Børresen

I Gamlebyen Fredrikstad finner du Skandinavias største modelljernbane. Dette er et sted som alle med barn bør besøke. Måten denne modelljernbanen er bygd på er helt unik, den går gjennom hus i kriker og kroker og kan ikke annet ennå fascinere deg om du er 5 eller 50 år. Dette er et fantastisk senter med en hel verden av små tog, biler, hus, mennesker og landskap. Nærmere 4 kilometer skinner snor seg over 400 kvadratmeter,  og 3300 ulike bygninger skaper atmosfæren. Det er lagt mye arbeid i detaljene, og alt er bygget i skala 1:87. Her finnes også en miniatyrmodell av Gamlebyen.  En opplevelse for hele familien!