G for glassblåser

Abel Sawe (57) er glassblåseren med stor G. Kjærligheten til glassblåserkunsten bragte ham hele veien fra Kenya til Glasshytta – og kona – i Gamlebyen.

Tekst: Ingrid Aarrestad Østang / Foto ovenfor: © Visit Hvaler/Eirik Dahl

 

Ekte kjærlighet

Abels karakteristiske stetteglass. Foto: © Ingrid Aarrestad Østang /Visit Hvaler

Abels karakteristiske stetteglass. Foto: © Ingrid Aarrestad Østang /Visit Hvaler

Den har ligget der lenge, glasshytta i Gamlebyen. Ja, faktisk helt siden 1958. Mang en glassblåser har jobbet her. Mangt et rødglødende stykke glass har blitt forvandlet til et vakkert stetteglass innenfor disse veggene. Hvordan havnet Abel Sawe fra Kenya her? Ekte kjærlighet Da Abel var 17 år, oppdaget han den finske glassblåseren som drev en glasshytte ikke langt unna skolen der han gikk. Det var et finsk u-landsprosjekt. Du tenker kanskje at det hadde vært bedre å bygge bakerovner istedenfor glassblåserovner i Kenya? Det kan så være. Men Abel falt pladask. Hver dag etter skoletid gikk han til glasshytta og så på glassblåseren arbeide. Etter hvert fattet finnen interesse for Abel, og han fikk prøve seg. Den finske glassblåseren bestemte seg så for å ta med seg Abel til Finland i ett år så han virkelig kunne lære seg å blåse glass. Og sånn ble det. Avtalen var at Abel skulle dra tilbake etter at året var omme og drive glasshytta i Kenya videre. Etter endt opphold var Abel, om mulig, blitt enda mer interessert i glass. Og selv om glasshytta i Kenya viste seg å være et dødfødt prosjekt, lot ikke Abel seg stoppe.

 

Fra Kenya til Norden

Foto: © Geir Andersen

Abel skjønte at han måtte ut i verden for å fortsette å lære seg glassblåseryrket. Han spinket og sparte, og som 20-åring reiste han til et svensk glassblåserpar i Småland i Sverige, der han fikk jobbe som assistent. Etter et par år hos dem, begynte han på en svensk glass-skole. Det var her han ble hanket inn av Hadeland glassverk, som trengte en person til å drive glasshytta på Lillehammer. Nå var snøballen begynt å rulle, og etter at sommerjobben i glasshytta var over, ble han tilbudt en jobb ved Hadeland glassverk. Her jobbet han i noen år, men hans syntes det ble kjedelig å arbeide med fabrikk-produsering. Han ville skape selv. Etter et halvt år i Oslo, der han blåste reklamerør, fikk han en forespørsel om han kunne komme til glasshytta i Gamlebyen i Fredrikstad og jobbe. Året var 1987, og Abel var 29 år. Nå kunne han endelig begynne å blåse liv i sine egne idéer. 

 

På tvers av kulturer

Ikke bare skapte han seg en jobb som glasskunstner, Abel møtte også kona si da han flyttet til Fredrikstad. Nå har de vært gift i 26 år. Mange har lurt på om ikke det er veldig vanskelig å leve sammen når man kommer fra så vidt forskjellige kulturer. Men Kari og Abel er enige om det som er viktig i livet; de har felles syn på hvordan de skal være mot hverandre og mot andre. Faktisk har de knapt nok kranglet i løpet av årene sammen. For Abel er et imøtekommende og positivt menneske. Av og til lurer kona hans på om han kanskje er litt for glad i oppmerksomhet rundt det han lager. Men nei, det har vist seg at han bare er naturlig fornøyd med det han gjør og med den han er. Abel vet rett og slett ikke hva Janteloven er. Og godt er det.

 

Jobb og hobby i ett

Foto: © E. Dahl/Visit Hvaler

For jobben i Glasshytta bragte nye muligheter med seg. Han og de andre glassblåserne i glasshytta, blåste ikke bare sitt eget design. Den kjente glassdesigneren Benny Motzfeldt sitt glasstøy ble blåst her. I 1990 ble to av glassblåserne spurt om de ville bli medeiere og ta over driften av hytta. Det sa de ja til, og Abel var én av dem. Abel og kompanjongen jobbet sammen fram til 2008, da Abel tok over og ble eneeier av Glasshytta. Nå blåses, selges og utstilles Abels egne modeller i Glasshytta. Livet som glassblåseren i Glasshytta i Gamlebyen er blitt en livsstil, der jobb og hobby går i ett. Heldigvis bor Abel og kona bare noen steinkast unna Glasshytta, noe som er veldig praktisk. For det blir noen turer fram og tilbake i løpet av dagen. 


Visste du at.........

Glasshytta er lokalisert rett  ved "hovedinngangsportalen" til Gamlebyen - Vindebroen. Foto: E. Dahl/Visit Hvaler

• Glasshytta i Gamlebyen i Fredrikstad er den eldste studioglasshytta i Norge?

• Hver sommer og jul holder Abel helgekurs, der man kan prøve å blåse glass selv – med Abels kyndige hjelp.

• Hjemme hos Abel og familien har de ikke ett likt glass. Da paret feiret sølvbryllup i fjor, dekket de til 50 mennesker. Alle hadde forskjellige glass!

• Frem til nylig holdt Fredrikstad Internasjonale Skole til i Gamlebyen. Da det ble kjent at Abel selv var innvandrer, var det mange fra gruppa som syntes det var stas å komme innom. Abel ble et bilde på en innvandrer som har lykkes i Norge.

• Abel har aldri fri om sommeren.

• Abel håper han kan stå i jobben fram til han når pensjonsalder. Han håper det er noen som lar seg inspirere og som kan ta over hytta en gang i fremtiden.