Back to All Events

RUSSLAND – HISTORIEN, KULTUREN OG PUTIN

Putin

RUSSLAND – HISTORIEN, KULTUREN OG PUTIN

 

Lørdag 24. oktober 2015 / Klokken : 13:00 - 17:30 / Pris: 300 for pass/100 for enkeltbillett
Sal: Thygesen /  Arrangør: Litteraturhuset Fredrikstad Billetter

Russlands annektering av Krim og den russiskstøttet borgerkrigen i Ukraina har gjort sikkerhetssituasjonen i Europa mindre stabil. Internt i Russland blir politisk protest i økende grad møtt med undertrykkelse. Menneskerettighetsforkjempere og journalister forfølges og utsettes for overgrep. Samtidig er Putin regime populært og har vært omgitt av en aura av legitimitet helt siden han ble valgt til president for første gang i år 2000.

shutterstock_166350926.jpg

Hør Tor Bomann-Larsen (historiker og forfatter), Peter Normann Waage (historiker og forfatter), Julie Wilhelmsen (forsker, NUPI), Elnar Seljevold (forfatter) og John Færseth (forsker og forfatter).

13.00Den russiske mentaliteten – makt og mennesker ved Elnar Seljevold

13.30 De mektige menn fra tsar Nikolai II og frem til Gorbatchov

Mystikeren Rasputin blir myrdet i 1916. Rasputin har de siste årene hatt stor innflytelse på tsar Nikolai IIs familie og allerede spådd at tsaren snart vil bli drept. 15. mars 1917 blir slutten på det 300 år gamle Romanov-dynastiet når militærstyrker, arbeidere og bønder  gjør opprør. Tsar Nikolaj II og hans familie ble likvidert natt til 17. juli 1918 i Jekaterinburg. Fra tsar Nikolai IIs suverene eneveldet kan vi trekke en lang linje av mektige men og deres støttespillere. Fra Lenin, som gikk fra opprørsleder til statsoverhodet, maktspillet mellom Lenin og Stalin og Stalins innbitte kritiker, Leo Trotskij. Gunnar Opeide, Russisk historie, 2009, Tor Boemann Larsen,Livlegen, 2006 og Svetlana Aleksijevitsj, Krigen har intet kvinnelig ansikt, 2014. Stig Inge Jørgensen intervjuer.

14.15St. Petersburg med Peter Norman Waage

St. Petersburg

Russlands hovedstad mellom 1713 og 1918 har en sentral plass i russisk historie. Her regjerte tsarene frem til revolusjonen – og her startet revolusjonen, med panserkrysseren Auroras skudd mot Vinterpalasset. Her startet Stalins utrenskning av partitoppene, med mordet på Kirov i 1934. Under annen verdenskrig ble byen bombet i 900 dager. Men byen reiste seg igjen, og regnes nå som en av Europas vakreste. St. Petersburg var også bolig og tema for flere av de største av landets diktere og forfattere: Pusjkin, Gogol, Dostojevskij og Anna Akmatova – for å nevne noen.  Peter Normann Waage med Russland er sitt eget sted, 2012 tar oss med til St. Petersburg.

Pause

15.30Hvem er Vladimir Putin og hvor går Russland? Med John Færseth og Julie Wilhelmsen 

Vladimir Putin er en av verdens mektigste menn. Han har i manges øyne bragt politisk stabilitet og lov og orden til Russland, og har fått den russiske økonomien ut av krisen den befant seg i. Men Putin er også beryktet for å være en knallhard maktpolitiker, en brutal forfølger av kritiske røster og for å føre en aggressiv linje overfor tidligere sovjetstater.

Mange hevder å se en rød tråd gjennom president Vladimir Putins virke, fra han var KGB-oberstløytnant, tok steget inn i politikken i St. Petersburg i begynnelsen av 1990-tallet, og i 1999 helt opp på Russlands makttinde: Å gjenvinne Russlands storhet. Russland er i ferd med å gjenreise seg, politisk, militært og økonomisk. Russlands annektering av Krim-halvøya og den russiskstøttet borgerkrigen i Ukraina har gjort sikkerhetssituasjonen i Europa mer ustabil. Internt i Russland blir i økende grad politisk protest møtt med undertrykkelse. Menneskerettighetsforkjempere, journalister og advokater er utsatt for omfattende forfølgelse og overgrep. Hvor går Russland?

17.00  Spørsmål fra salen

Billettinfo:

Dagspass 300 kroner 

Enkeltbillett 100 kroner