Back to All Events

JOHN IRVING - EN KVELD MED JOHN IRVING (UTSOLGT) - Litteraturhuset i Fredrikstad

  • Litteraturhuset i Fredrikstad Storgata 11 Fredrikstad, Østfold, 1607 Norway (map)

Tirsdag 26. januar 2016 Klokken : 19:00 - 20:30 Pris: 150
Sal: Egalia / Arrangør: Litteraturhuset Fredrikstad / Billetter


Amerikanske John Irving er en av verdens bestselgende forfatter, og romanene hans er oversatt til mer enn 35 språk. Nå kommer han til Litteraturhuset Fredrikstad.

Irving er aktuell med sin fjortende bok, Mysterieavenyen. Her møter vi Juan Diego – en fjorten år gammel gutt, født og oppvokst i Mexico. Han har en tretten år gammel søster som heter Lupe og tror hun kan se inn i fremtiden, spesielt sin egen og brorens. Lupe kan lese tanker – iallfall de fleste – og hun har ofte rett om fortiden. Hun vet om alle de verste tingene som har skjedd med deg.


John Irvings fantastiske forfatterskap

Utgivelser på norsk:

Garps bok. Roman. 1979, Hotell New Hampshire. Roman, 1983, Siderhusreglene. Roman. 1986, En bønn for Owen Meany. Roman, 1989, Pension Grillparzer. Noveller og prosastykker, 1993, Sirkusbarn. Roman. 1994, Enke for et år. Roman. 1998, Den oppdiktede venninnen. En minnebok. 1999, Den fjerde hånden. Roman. 2001, Lyder i natten. Barnebok. 2004, Til jeg finner deg. Roman. 2005, Siste natt i Twisted River. 2010, I en og samme person. 2012, og Mysterieavenyen. Roman 2016


John Irving

John Irving

Lupe er ikke like god til å se inn i framtiden. Men tenk deg hvilken byrde det er å tro at du kan se fremtiden, spesielt din egen, og enda verre, skjebnene til en du er glad i. Hva kan en tretten år gammel jente finne på å gjøre, hvis hun tror det vil forandre fremtiden?

 

John Winslow Irving er født i Exeter, New Hampshire, i 1942. Han debuterte i 1968 med romanen Setting Free the Bears. Irving studerte ved universitetet i Pittsburgh og ved Institutt for europeiske studier i Wien, en by som ofte dukker opp i bøkene hans. Senere har han undervist i engelsk litteratur sammen med blant andre Kurt Vonnegut. Irving var også aktiv bryter som ung, og ble senere brytetrener.


Irving har blitt nominert til National Book Award hele tre ganger, og mottok den i 1980 for sin roman Garps bok. Han mottok O. Henry Award i 1981 for fortellingen Interior Space. I 1992 ble han innlemmet i National Wrestling Hall of Fame i Stillwater i Oklahoma. I 2013 mottok han Lambda Literary Award for romanen I en og samme person.

Romaner som Garps bok, Hotell New Hampshire, Siderhusreglene og Enke for et år er blitt filmatisert, den siste med tittelen The Door in the Floor (2004). For Siderhusreglene mottok han i 2000 Oscar for beste filmmanus.

Her er et klipp fra Oscarutdeling i 2000 da John Irving vant prisen for beste adapterte filmmanus.