Back to All Events

Leipzigkandidatene: Telemann, Fasch, Graupner og Bach - Teglhuset, Gamlebyen

– En klassisk opplevelse i toner og ord!

Det Norske Blåseensemble inviterer til en kveld spekket med musikk og historie fra en glanstid i tysk musikk. Leipzigkandidatene er elegant anført av spillende leder, fiolinist Sirkka-Liisa Kaakinen-Pilch. Ensemblets egen Steinar Granmo Nilsen er konsertens spillende konferansier. 

Høybarokkens mester Johann Sebastian Bach er utvilsomt et av de største navn i musikkhistorien. Imidlertid var det et tilfeldighetenes spill da han ble ansatt som kantor i Thomaskirken i Leipzig i 1723. 

Georg Philipp Telemann ble først tilbudt stillingen som kantor etter prøvespill, der også Bach og Johann Friedrich Fasch var blant søkerne. Telemanns daværende arbeidsgiver svarte med å tilby ham høyere lønn, som førte til at Telemann trakk søknaden. 

Dermed ble det berammet en andre kantorprøve. I tillegg til Bach var søkerne blant annet Christoph Graupner, kapellmester i Darmstadt og Balthasar Schott og organist ved Nykirken i Leipzig. Valget falt på Graupner, men han takket nei fordi den hessiske landgreven nektet å gi slipp på ham. Dermed gikk jobbtilbudet til tredjevalget. Bach takket ja og var Thomaskantor til sin død i 1750.

I Leipzigkandidatene presenteres verk av alle disse musikalske storheter, smakfullt krydret med historiske anekdoter fra den europeiske kunstmusikkens vugge. 

Velkommen til en klassisk opplevelse i toner og ord.

Ensemblets besetning: treblåsere, horn og continuo. 

Program:

Georg Philipp Telemann: Concerto for Violin, Oboe and 2 Horns, TWV 54:F1
Arrangement: Johann Georg Pisendel/Johann Gottfried Grundig/Stian Aareskjold

Johann Friedrich Fasch: Concerto in D major, FaWV L:D5
Arrangement: Johann Georg Pisendel/Stian Aareskjold

Christoph Graupner: Ouverture in F, GWV 451
Arrangement: Stian Aareskjold

Johann Sebastian Bach: Concerto for Violin and Oboe in C minor, BWV 1060R
Arrangement: Stian Aareskjold