Back to All Events

Ord i Grenseland 2017 - Litteraturfestivalen - Fredrikstad


PROGRAM

TORSDAG

Jeg har ikke tullet siden Marc Bolan døde, sa han og puttet platene inn i posen.

Levi Henriksen

Åpning av litteraturfestivalen 2017

Teglhuset, Kirkegaten 31, Gamlebyen i Fredrikstad 

18:00 Velkommen til årets Ord i Grenseland ved leder Wiggo Andersen.

18:05 Offisiell åpning ved ordfører i Fredrikstad Jon-Ivar Nygård.

18:15 Bokbad med Lena Andersson, litteraturkritiker i Svenska Dagbladet og i Dagens Nyheter, intervjuet av Mustafa Can.

19:00: Nye stemmer: 

Ett projekt för att integrera nyanlända är Nya Röster. Unga vuxna, nya svenskar får gå en skrivkurs, där de utvecklar sitt svenska språk, skrivande och berättande. Projektet har även utmynnat i antologin Nya Röster med deras texter. Här berättar kursledaren Victor Estby om projektet och kursdeltagarna Fatima Salem och Rawan Alzoabi läser ur sina texter i antologin

19:20 Årets Ord i Grenselandpris deles ut. (Les mer om prisen)

19:45 Konsert med Levi Henriksen og Babylon Badlands

Blues? Nei, Rock?  Nei, Viser? Nei, Jazz? Nei. Alt sammen? Ja, kanskje!

Babylon Badlands består av folk som har kjent hverandre lenger enn The Beatles eksisterte og som har spilt sammen i en rekke sammenhenger. Trommeslager Finn Lilleseth er en lokal legende i Sør-Hedmark og var grunnleggeren i et av landets første sørstatsrockband First’n Last. Bassist Morten Andreassen har blant annet har spilt på de spellemannsnominerte platene til Roy Lønhøiden, men også på nyere ting som kultinnspillingene til Roger Græsberg and The Anti-Music Bonaza. Gitarist Anders Bøhnsdalen spilte sammen med Henriksen i Heart of Mary.

Klikk for mer info.

Billetter kr 225,- inkludert avgift kjøpes her
(Det er også mulig å løse billetter til kun konserten - begrenset antall)

22:30 - Caféteateret - Jeg er Harold Pinter (i regi av Caféteateret - klikk for mer info)


PROGRAM

FREDAG

Jeg maler sjelden for jeg vet ikke når et bilde er ferdig.

Vigdis Hjorth

Teglhuset, Kirkegaten 31, Gamlebyen

18:00 Foredrag ved Kristin Brandtsegg Johansen. Sigrid Undset – den nye Ferrante?  Les mer

Billetter kr 115,- inkludert avgift kjøpes her

19:00 Bokbad med Levi Henriksen intervjuet av  forfatter og litteraturkritiker Tora Ørdahl Mikkelborg. Henriksen er blant annet kjent for å legge handlingen i sine noveller og romaner til den fiktive bygda Skogli, hvor han skildrer bygdefolkets liv på godt og vondt. 
Billetter kr 115,- inkludert avgift kjøpes her

20:00 Lokal litterær festaften. Østfold har et utall gode, skrivende penner:

Vi gjentar fjorårets største suksess og lar dere få møte noen av fylkets flotteste forfatterstemmer.  Vi har invitert forfatterne Roskva Korintzinski, Casper André Lugg, Lena Roer, Torill Brekke, Lene Julsen og Therese Aasvik til en nærmere samtale om deres forfatterskap. 

Årets litteraturpris – Fredrik Halvorsen Legatpris – deles ut under arrangementet av Fredrikstad Næringsforening.   

Kveldens musikalske innslag står folkemusikeren Sunniva Berg og André Kristoffersen for. Les mer

Billett til litterær festaften kr 225,- inkludert avgift kjøpes her

22:30 - Caféteateret - Jeg er Harold Pinter. Les mer

Billetter kommer for salg


PROGRAM

LØRDAG

Teglhuset - Kirkegaten 31

12:00 - Årets vinner av Ord i Grenseland-prisen samtaler med Mustafa Can.
Fri entré

13:00 - Thorvald  Steen har markert seg som en av Norges mest internasjonalt orienterte forfattere og har gjennom et rikt forfatterskap skrevet romaner, diktsamlinger, skuespill, noveller, barnebøker og essays. Nå er han igjen aktuell med en ny bok. Han samtaler med Mustafa Can.
Billetter kr 115,- inkludert avgift kjøpes her

14:00 - Ivo de Figueriedo er gutten fra Langesund som var litt brunere i huden og som hadde litt mørkere krøller enn de andre guttene han vokste opp sammen med. Forklaringen ligger i hans faderlige opphav, og det er først og fremst faren Xavier Hugos historie vi her blir introdusert for. Selv om også moren Mari naturlig nok spiller en sentral rolle, er «En fremmed ved mitt bord» i første rekke fortellingen om et liv som bærer i seg flere kontinenter, skiftende identiteter og ulike klasser på en og samme tid. Intervjuet av Mustafa Can.
Billetter kr 115,- inkludert avgift kjøpes her

15:00 - Kritikk takk ved Bernhard Ellefsen
Mer informasjon kommer. Billetter kommer for salg.

16:00 - Henning Hagerup. En samtale med Alf van der Hagen. Boken "Leseren"  er et nærgående portrett av en kritiker, skribent og oversetter som forener historisk kunnskap med et aktivt syn på den nye litteraturen, som standhaftig forsvarer diktningens metafysiske og politiske dimensjoner, og som viser oss hvordan den gode litteraturen alltid utvider virkelighetsbegrepet. Dette er samtaler som hyller lesningen som kilde til stadig større forestillingskraft, livsglede og innlevelse i andre menneskers tilværelse.
Billetter kr 115,- inkludert avgift kjøpes her

17:00 - Vigdis Hjorth skriver eksistensielle bøker om menneskers vilkår og livsvalg, og har et skarpt blikk for aktuelle temaer i samtiden. Møt henne i samtale med Nina Lykke. Mer informasjon kommer.
Billetter kr 115,- inkludert avgift kjøpes her

18:00 - Bob Dylan - et kåseri ved Fartein Horgar.

Bob Dylan er en av vår tids aller største kunstnere. I mer enn et halvt århundre har han gledet og forarget sine tilhengere – og han når fortsatt ut til nye generasjoner. Fartein Horgar geleider oss gjennom alt fra sangeren, låtskriveren, filmskaperen, forfatteren, maleren og til mennesket Bob Dylan.

Billetter kr 115,- inkludert avgift kjøpes her

19:00 - Pause

20:30 - "Buicken står der fremdeles" Konsert med Lars Saabye Christensen, Tom Stalsberg, Mathias Eick, og Geir Sundstøl. Les mer

Billetter kr 225,- inkludert avgift kjøpes her

Kommandantgården - Toldbodgaten 34

12:00 - Hans Petter Hergum -  Zimbabwe; Politisk katastrofe - men også et mekka av historie, kultur og natur. Les mer. 

Billetter kr 115,- inkludert avgift kjøpes her

13:00 - Ulf Andenæs - Der tre sivilisasjoner møtes! Et historisk foredrag og et møte med Kroatia, Bosnia og Montenegro! Les mer.

Billetter kr 115,- inkludert avgift kjøpes her

14:00 - Fartein Horgar - Foredrag om slavedrift i det dansk-norske koloniveldet i Karibia.   Les mer
Billetter kr 115,- inkludert avgift kjøpes her

15:00 - Kim Hjardar - Frimerkekrigen! Gjennom nazistenes frimerkeutgivelser, som ble utgitt og distribuert fra de kom til makten i 1933 og helt frem til Tysklands ødeleggelse i 1945, kan vi få et unikt innblikk i et av historiens mest kontroversielle regimer og ideologier. Les mer.
Billetter kr 115,- inkludert avgift kjøpes her

17:00 - Til bords med Christer Berens. Italienske fristelser i rødt, hvitt og grønt. 
Billetter kommer for salg.

Gamlebyen Kulturhus - Kirkegaten 24

12:00 - Familieforestilling for barn fra 4 - 100. Greven av Monte Christo. Les mer.

13:00 - Eva Joly er jenta fra Grunerløkka som dro til Paris som au pair, giftet seg med husets sønn og utdanner seg til jurist. Hun ble en fremtredende politikerstemme i Frankrike og valgt inn i Europaparlamentet. Hun har hele sitt liv jobber for å avsløre korrupsjon og har beskrevet dette gjennom en rekke bøker. Hennes siste handler om den relativt anonyme lederen av Den europeiske union, Jean-Claude Juncker som Joly beskriver som "en ivrig beskytter av hemmelighold og mangel på gjennomsiktighet"
Billetter kr 115,- inkludert avgift kjøpes her

14:00 - Forfatter og skribent Niels Christian Geelmuyden har arbeidet som kanonkommandør, ølkjører, lærer og tekstforfatter.Han er særlig kjent for sine portrettintervjuer og for å ha fått sannheten på bordet! Nå er det snakk om pillebefinnende!  Vi spiser flere piller enn noen gang. 70 prosent av oss bruker ett eller flere reseptbelagte medisiner. Legen vil mene at pillene er til beste for deg. Men har legen fortalt deg at halvparten av legemiddelforskningen aldri blir publisert? Og hva med myndighetene? Han samtaler med Mustafa Can i dette intervjuet.
Billetter kr 115,- inkludert avgift kjøpes her

15:00 - Samfunnsdebatten med Eva Joly og Harald Stanghelle. Debatten ledes av Eugene Schoulgin. Fri entré.

Bystyresalen  - Tøihusgaten 42

13:00 - Ekeberg - Svandal - Øy -  "Fredrikstad. Forvandlingens by gjennom 450 år» utkommer like før årets Ord i grenseland-festival. Jubileumsboken er skrevet av historiker Trond Svandal og forfatter Jan Ove Ekeberg, med Nils Øy som redaktør.

Den forteller historien om hvordan kriger, branner, epidemier, teknologiske nyvinninger og politiske beslutninger har kastet byen ut sult og elendighet, og andre ganger skapt vekst og velstand, fra Frederik II. gir borgerne av Sarpsborg tillatelse til å flytte byen og helt frem til våre moderne dager.  Hør Svandal og Øy, i samtale med Ekeberg, fortelle hvordan byen vår ved flere korsveier har endret utseende nærmest fullstendig og sågar skiftet ut hele befolkningen.
Billetter kr 115,- inkludert avgift kjøpes her

15:00 - Lars Ole Klavestad - lokalhistorien, landskapet og snurrealismen – bakgrunnshistorien om hvordan idéene til hans egne bøker og billedunivers oppstår.

Billetter kr 115,- inkludert avgift kjøpes her

16:00 - Svein Skahjem - Hvordan var  livet i Gamlebyen  på 1840-50-tallet? Vi er så heldige at lærer Frederik Hougen praktiserte  i byen på den tiden. Gjennom hans  selvbiografi  får vi innblikk i ukjente sider ved  tilværelsen til  byens  befolkning. Vi møter  skolebarn, øvrigheten, kjøpmenn, fattigfolk, slaver og militære som  alle var en del av  byens beboere. Gjennom foredraget vil Svein Skahjem la  oss  få innblikk i Hougens  spennende beskrivelse.

Billetter kr 115,- inkludert avgift kjøpes her


Om Festivalen

ORD I GRENSELAND – ord som forsvarer, belyser og beriker!

Litteraturfestivalen ble gjennomført første gang i 2011 og opparbeidet seg raskt et rykte som en spennende festival. Hvert år strømmer publikum til Gamlebyen i Fredrikstad første helgen i september og byens trivelige gater syder av liv. Besøkstallet ligger på rundt 6000 til festivalens rundt 60 små og store arrangementer. Her er tilbud til alle aldre – mange er gratis. Festivalen har raskt utviklet seg til å bli en byfest der ordet og litteraturen inntar de gamle festningene.
Gamlebyen gir en unik ramme for festivalen, med sine grønne voller og vakre trær, lave hus og brosteinsbelagte gater og torg, innbyr den til samtaler, ettertanke og opplevelser. Festivalen på sin side, skaper positiv bruk av den gamle festningsbyen; Gamlebyen og Ord i Grenseland kler hverandre.
Beboere, byens politiske og administrative ledelse, og tilreisende gir klart uttrykk for at litteraturfestivalen tilfører opplevelsen av de gamle gater og bygninger et levende innhold. Vår visjon er å rive grenser med ordets kraft.

Gamle Fredrikstad er en gammel festningsby, bygget for å verne grenser. Kultur har til alle tider revet grenser i kampen for frihet, likestilling og menneskeverd. Dette er festivalens profil og essens; Ord i Grenseland. Å fremme ord som forsvarer, belyser og beriker. Som river grenser der grenser tidligere ble forsvart.

Ord i Grenseland har som målsetting å gjenskape den møteplassen Gamle Fredrikstad en gang var for europeiske kulturelle og kunstneriske strømninger, ved å ta utgangspunkt i vårt nære forhold til våre naboland og være en møteplass for litteraturen fra disse landene. Bak de gamle vollene skal vi alle igjen få vitaminer til hodet, vi går styrket ut fra byens forsvarsverk.

 

Velkommen til årets litteraturfestival!

Earlier Event: September 6
Jeg er Harold Pinter - Teglhuset
Later Event: September 7
Ord i Grenseland 2017 - Teglhuset