Tilbake til alle arrangementer

Telemann i Paris - Konsert i Østre Fredrikstad kirke i Gamlebyen

Telemann i Paris.

Konsert med musikk av G.Ph. Telemann

Musikerne Astrid Kirschner barokkfiolin), Irene Klein (gambe), Thomas Boysen (teorbe) og Hans Olav Gorset (traversfløyte) har en ting felles: kjærlighet til den tyske barokk-komponisten Georg Philipp Telemann (1681–1767).

I sin samtid var han mer berømt enn selveste J.S. Bach. Han spilte nesten alle slags instrumenter og skrev velklingende musikk for amatører og profesjonelle, musikk som var høyt verdsatt av både "Kenner" og "Liebhaber", som det het den gang. Allerede ti år gammel skrev han sin første opera, og han endte som kirkemusiker og operasjef i Hamburg. Dessuten skal han ha vært en usedvanlig hyggelig og omgjengelig mann som elsket blomster og korresponderte med bl.a. Händel. Han komponerte over 1000 kirkekantater og hundrevis av konserter og sonater i alle stilarter, men i hans tre selvbiografier fremgår det at han var aller mest stolt av sine triosonater og kvartetter. Det er denne utsøkte kammermusikken som presenteres med tidstypiske instrumenter i Østre Fredrikstad kirke den 9. januar kl. 19.


Selv om Telemann ikke reiste så mye, var musikken hans utbredt i hele Europa. Men én viktig reise til Paris gjennomførte han, og i kofferten hadde han med seg de såkalte "Pariserkvartetter", som han skrev for fløyte, fiolin, viola da gamba og generalbass. Vi vet at Frankrikes ypperste virtuoser, fløytisten Blavet, fiolinisten Guignon, gambisten Forqueray, og cellisten Eduoard fremførte kvartettene i Paris i 1737, kanskje sammen med Telemann selv ved cembaloet. 
Det fremføres også en solofantasie for hhv. fiolin og gambe, samt en Kanonisk sonate av mesteren Telemann.

De gjestende musikerne er alle topputøvere på sine instrumenter, og spiller i norske orkestre som Operaorkestret og Barokkanerne og i utenlandske ensembler som Freiburger Barockorchester, Collegium Vocale Gent og La Poème Harmonique.


Program :
Nouveaux quatours parisiens Quatou nr. 3, G-dur, TWV 43:G4
Nouveaux quatours parisiens Quatou nr.6, e-moll, TWV 43:e4
Solofantasie for fiolin solo, nr.12, a-moll, TWV 40:25
Solofantasie for gamba solo nr. 7, g-moll
Fra 12 Canon melodieuxs: Sonata nr.4, d-moll, TWV 40:121


Musikere: 
Hans Olav Gorset, traversfløyte
Astrid Kirschner, barokkfiolin
Irene Klein, viola da gamba 
Thomas C. Boysen, teorbe 


Tirsdag, 9.januar 2018 kl 19.00 i Østre Fredrikstad kirke

Billetter: 200.- | 150.- forhåndssalg på hoopla.no og i døren
Konserten er støttet av Fond for utøvende kunstnere