Herfra til månen

Østfolds største musikk- og kulturfestival, Månefestivalen, fyller 15 år i år. -Det aller viktigste for meg har vært det å jobbe kreativt, å skape noe sammen med mange mennesker, sier Torill Frydenlund, daglig leder og produsent for Månefestivalen.

Tekst: Ingrid Aarrestad Østang

Torill Frydenlund. Foto ©: Ingrid Aarrestad Østang/Visit Hvaler

Torill Frydenlund er ideologen bak Månefestivalen, men hun er ikke alene. -Vi er en stor ”Måne-familie” som skaper og har det utrolig moro sammen, sier hun. Månefestivalen er en festival der det i tillegg til store, norske og internasjonale artister, legges stor vekt på det kreative og visuelle - og ikke minst på det som handler om miljø og økologi.

På Månefestivalens 15-årsjubileum, ønsker Torill å heve miljø- og økologiflagget enda høyere enn før. -Festivalen er et utstillingsvindu hvor folk kan møte innhold og verdier. Jeg syns at vi har et ansvar for å fylle det med et innhold som er fornuftig og som har en verdi, at ikke alt bare skal være underholdnings- og forbruksorientert, sånn som det ofte er på festivaler, sier Torill.

 


I år skal all mat som selges til publikum på festival-torget være 100 % økologisk. Utstillingshagen skal ha bier og humler som tema, og forskjellige dyrkingsmåter for urbant landbruk vil bli demonstrert. Det vil bli satt fokus på den internasjonal prosessen ”Earth Charter”, som er et etisk rammeverk for å bygge et rettferdig, bærekraftig og fredelig globalt samfunn i det 21. århundre. Og - i tillegg til konsertene, kommer det til å holdes foredrag og debatter om klimaspørsmål på hovedscenen. –Det er viktig å prøve å engasjere og inspirere folk til å forstå at det er det hver og én gjør som er viktig, at alle kan gjøre noe, sier hun.

Write here...

Historien bak. Månefestivalen har i hele dens levetid hatt fokus på miljø og økologi. Den har sitt utspring i miljøsenteret Noahs Park i Fredrikstad, som Torill tidligere var daglig leder for. -Der etablerte vi en rockeklubb som het Månen musikkselskap i 2000. Vi drev konserter én til to ganger i måneden, forteller hun. Dette førte til at Torill og en gjeng venner og venners venner i 2001 fant ut at det hadde vært moro å lage en festival. Sånn ble Månefestivalen til. De første fem årene holdt festivalen til ute på Værste, det gamle fabrikkområdet i Fredrikstad. -Vi var helt grønne på å drive festival. Vi rydda i glasskår, bygde scener og scenografier av alt av det vi fant på området. Men det gikk fint, og vi hadde lyst til å fortsette, forteller hun. Da det skulle bygges fotballstadium på Værste-området, var det ikke lenger plass til Månefestivalen, og den ble flyttet til Gamlebyen.

Lever videre. I Gamlebyen i Fredrikstad har Månefestivalen fått en viktig identitet, med en solid organisering og et trygt økonomisk fundament. Men det har ikke alltid vært sånn. Etter å ha drevet Månefestivalen fra 2000 til 2008, bestemte Torill og resten av ”Månefamilien” seg for å gi den videre til yngre krefter. De unge menneskene var dyktige til å lage festival, men slet med organisering og økonomi. I 2011 gikk festivalen konkurs. -Da fikk vi mye henvendelser om å komme på banen igjen. Vi sa at vi skulle gjennomføre tre år i første omgang, men nå har de tre åra gått og vi er her igjen, sier Torill. Kanskje er Månefestivalen her for å bli? Det er det bare mannen i månen som vet. Og selv om Månefestivalen for øyeblikket sliter litt med arenaen i Gamlebyen og foreløpig kun har leiekontrakt for i år, så jobbes det mye med å videreføre Månefestivalen i Gamlebyen.

- Alt tyder på at Månefestivalen kommer til å leve videre, sier Torill Frydenlund. 


Kuriosa om Månefestivalen

Foto: © Linda Edvardsen

- Årets Månefestvial går i år av stabelen 24.-26.7.2015

-Sinead O´Connor, CC Cowboys, Ida Jenshus, Kim Larsen, Timbuktu med flere kommer på Månefestivalen i år.

-Månefestivalen er allerede utsolgt på festivalpass, men man kan fortsatt kjøpe dagsbilletter.

-For mer informasjon, se www.maanefestivalen.no

-Månefestivalen drives på frivillig basis.

-En stor del av tilbudene på Månefestivalen er gratis. Det er kun det å gå inn på konsertene på hovedscenen man må ha billett for.

-Mens festivalen holdt til på Værste-området, fungerte de gamle maskinverkstedhallene som klubblokaler etter at utendørskonsertene var over. Det går fortsatt gjetord om disse festene i musikkbransjen og blant festivaltilhengere.

- Det er rundt 30.000 mennesker innom Gamlebyen i løpet av Månefestivalen, mens det er totalt 9000 på selve festivalområdet.

-Månefestivalen er muligens den eneste rockefestivalen med egne gartnerier; to drivhus på 250 kvadrat. I tillegg har ”Måne-familien” en stor parsellhage på 2-300 kvadrat.

-Ikke bare brenner Torill Frydenlund for arbeidet med Månefestivalen, hun har også alltid vært interessert i å kikke opp på månen og himmelen, både med og uten teleskop.