Lenge leve Mormors Café

På Mormors café i Gamlebyen serveres de herligste lunsjretter, og stamgjestene er mange. Men når gjestene er gått, kommer mormor på besøk.

Tekst: Ingrid Aarrestad Østang / Visit Hvaler<> Foto ovenfor: © Eirik Dahl/Visit Hvaler

 

Utvidet kaféen

I sommerhalvåret kan du nyte de sjarmerende bakgårdene i Gamlebyen. Hos Mormors Café er det sitteplasser både i bakgården og på fortauet utenfor. Foto: © Eirik Dahl/Visit Hvaler

Det er yr i luften og de våte brosteinene glinser grålig i Gamlebyens gater. Skiltet foran Mormors café dingler forsiktig i vinden og døra inn til Mormors er ikke vond å be. Lokalet summer av småprat og klirring i bestikk – og tente lys flakker rolig på bordene. Torleif Hvalgård står bak disken. Han eier og driver Mormors café med sin kone, Camilla Olsen. De har drevet kaféen i snart seks år. – Vi kjøpte en kafédrift som var en fjerdedel i størrelse av det den er nå, forteller han. Da Torleif og Camilla tok over driften fra de tidligere eierne fant de ut at hvis de skulle ha en fornuftig drift med plass til alle som ville inn, måtte de ha mer plass. – Så vi kjøpte navnet og en del av konseptet, og så bygget vi videre på det, forteller Torleif. Ekteparets filosofi er at de lager gode lunsjretter som er litt annerledes enn det man får på mange andre steder. Og om sommeren utvides menyen med varmretter, for, som Torleif sier, «turistene fra utlandet er glad i varmmat». Alt som lages på Mormors café, blir laget fra bunnen av, og så mange som mulig av produktene deres er økologiske. For Camilla og Torleif er det viktig å servere gode porsjoner av god kvalitet til en overkommelig pris.

«Når du kommer inn i Gamlebyen, senker du skuldrene litt mer»

                                                                                                                                 - Torleif Hvalgård

 

Drømmen om noe eget

Torleif Hvalgård. Han eier og driver Mormors café med sin kone, Camilla Olsen. Foto: Ingrid Aarrestad Østang

Både Torleif og Camilla er fra Fredrikstad, og har tidligere jobbet i hotell- og restaurantbransjen. Etter at de fikk barn, fant de fort ut at kvelds- og nattjobbing fungerte dårlig med det å være foreldre. Siden de begge lenge hadde sett for seg at de en gang ville drive noe eget, slo de til da muligheten for å kjøpe Mormors café kom. – At det skulle bli en kafé og at vi skulle drive på dagtid var vel kanskje ikke det vi hadde tenkt i utgangspunktet, men av praktiske årsaker funka det best, sier Torleif. Nå styrer de tiden selv, og når ettermiddagen og kvelden kommer, går Torleif og Camilla hjem og er foreldre. Men de koser seg med driften i Gamlebyen. – Når du kommer inn i Gamlebyen, senker du skuldrene litt mer, sier Torleif. For til Mormors café kommer folk for å kose seg og drikke kaffe med venner. –Av det blir det en veldig hyggelig og behagelig stemning, og det trives vi veldig godt med, sier Torleif.  

Stamgjester

Og Mormors café har mange gode stamgjester som Torleif og Camilla har fått et veldig godt forhold til. – Det å ha folk som kommer tilbake hele tiden og som syns det er hyggelig å være her, det syns vi er veldig givende, sier Torleif. For det er det som er litt av greia på Mormors; det har blitt et samlingspunkt i Gamlebyen. – Veldig mange av dem som bor her inne, samles her og tar en kaffe i løpet dagen. Mange av dem har også blitt vennene våre. De begynte som stamgjester og så har de gått over til å bli kompiser. – Sånn som han, for eksempel, sier Torleif og peker på en mann i røde bukser. – Han blir vi aldri kvitt. Mannen i de røde buksene forteller at Mormors café er det eneste stedet man kan gå hvis man kommer fra et annet sted enn Fredrikstad. Mormors café er rett og slett stamstedet med stor S.

Går mormor igjen?

Og det er ikke bare helt vanlige stamgjester som frekventerer Mormors café. Når kvelden har senket seg, og Torleif i blant står alene og lager mat til større selskaper, ser han ofte noen som går forbi ham ute i gangen. – Ja, det går igjen en husfrue her. Hun dukker opp i periferien, du ser at det skjer noe. Hun passer litt på, forteller Torleif. Faktisk har det hendt noen ganger at stearinlys, som Torleif vet at han har blåst ut, plutselig blir tent igjen. Men kanskje er det ikke så rart at det sitter mye i veggene på Mormors café? Kaféen ligger jo i en av Norges eldst bevarte byer, der de fleste byggene er fra 1500-tallet. Torleif er i alle fall veldig glad for at han ikke er redd for spøkelser.


Mormors Café

• Mormors Café ligger i hjertet av gamle Fredrikstad.

• På Mormors har de en filosofi om rene og gode råvarer. Det brukes mat fra lokale leverandører så langt det lar seg gjøre.

• Mormors café baker alt av egne kaker i kaféen.

• Mormors café har en allsidig type drift. Kaféen er åpen på dagtid, men Camilla og Torleif driver også med catering til bryllup og større eventer. De leverer mat til både privatpersoner og bedrifter.