Fredrikstad Museums avdeling på Isegran

Minemagasinet på Isegran er en del av Fredrikstad Museum. I Minemagasinet viser Fredrikstad Museum den maritime utstillingen “Hvite seil og salt sjø”. Museet forteller om Bjarne Aas, som var lystbåtkonstruktøren som produserte sine regattabåter på Isegran. Fredrikstad museum viser også et rikt utvalg av gjenstander og fotografier fra sjøfart, navigasjon og fiske.

Nylig ble den siste episoden av den populære tv-serien "ANNO 1721 FREDRIKSTAD" vist på tv-skjermen. Mye av suksessen til tv-serien skyldes nok at seerne ble bergtatt av det vakre og rustikke miljøet på Isegran + at mye spennende historier fra Fredrikstad ble formidlet veldig godt i hver episode.

Les mer om Isegran ->

 
 


Fredrikstad Museum

Museet viser byens og regionens historie i Tøihuset, militærets gamle lagerhus. I denne flotte bygningen har museet et populært lekerom for de minste barna. Har du bare tid til å besøke ett museum under dit opphold i Fredrikstad, så er dette museet å besøke.

Historien

Tøihuset sto ferdig i 1775, og var da landets største bygning med en grunnflate på 4000m2. Den var bygget som arsenal for artillerimateriell og annet militært utstyr, og viser tydelig Fredrikstads betydning som depotfestning. Fra 1803 ble de bordkledde veggene forblendet med tegl for å gi bedre brannsikring. Bygningen var i militær bruk til 2002, og huser nå Fredrikstad Museum, turistkontor, konferanselokaler og teatersaler.

 
 

 

Kongsten fort ligger ca 400 m øst for Gamlebyen majestetisk på høyden Galeberget. Kongsten fort er et av Fredrikstad festnings fremskutte verk. Fortet ble oppført i årene 1682-1685. Fortet egner seg perfekt for opplevelser med en historisk ramme. Fortet har to store lokaler som egner seg for konferanser, middager og event.

 
 
 

Elingaard Herregård er utvilsomt en av Østfolds mest spennende attraksjoner å besøke i sommer. Elingaard er en storslått herregård, med et fantatisk hageanlegg i renessansestil, natur- og kulturstier med husmannsplass, mølledam og mange spøkelser!

Elingaard er en av Østfolds eldste, adelige setegårder. Eiendommen var et maktsentrum fra begynnelsen av middelalderen, men arkeologiske utgravninger tyder på aktivitet tilbake til vikingtiden. I området rundt Elingaard er det fortidsminner som helleristninger og gravhauger fra førhistorisk tid. Haftorslekten, landets førende slekt da, eide Elingaard fra begynnelsen av 1300-tallet. Denne slekten var i familie med kong Håkon 5. Magnusson, den siste kongen av Sverreætten. Etterkommerne satt på gården i 400 år, frem til 1778, da Valentin Huitfeldt gikk konkurs og måtte selge. Elingaard var da en av de største eiendommene i fylket. Flere adelslekter har eid denne gården. 

Hovedbygningen fra 1749 er fredet og gården er fortsatt i full drift. Elingaard hadde sin storhetstid på 1600-tallet. Borganlegget med bastioner og vollgraver ble anlagt på den tiden. Elingaard er i dag museum med selskapslokaler, rom for overnatting og bevertning. Den bonderomantiske stilen og de grønne og rolige omgivelsene gjør stedet perfekt for å feire de store dagene i livet, for å arrangere ulike events eller holde konferanser og seminar. Fra 1994 har Fredrikstad Museum forvaltet herregården. Elingaard ligger i Onsøy, ved riksvei 116 mellom Råde og Fredrikstad. 

 
 
 
 
 

Hvalfangstmuseet i Gamlebyen gjemmer mange skatter. Blant dem hvalfangernes egne historier. Det er nemlig ekte hvalfangere som er guider og museumsvakter her inn på det som antagelig er Fredrikstads mest ukjente museum.

Selve museet er ikke større enn en garasje, men plassen er godt utnyttet; veggene er dekket av bilder fra gulv til tak, redskaper brukt til hvalfangst er spredt rundt i rommet. 

Alle bilder fra Østfold Hvalfangerklubb - www.hvalfangerklubben.net

 

ØHK's Museum i Gamlebyen i Fredrikstad

 

ØHK har et eget museum i Gamle Fredrikstad. Det ligger i lokalene til Bullgården (ved siden av Peppe's Pizza) ved elvebredden.

Se kart ->

 

Åpningstider sesongen 2016

Museet har åpent hver lørdag og søndag fra klokken 12.00 - 16.00 fra og med lørdag 6. juni. 

 

  • 10 kroner for voksne, barn gratis sammen med voksne. Medlemmer gratis!

I Gamlebyen i Fredrikstad finnes det mange kulturskatter. Ett av disse fantastiske og originale skattene er:

GAMLEBYEN MODELLJERNBANESENTER

Innenfor ett av Gamlebyens gamle bygninger har Arne Børresen klart å skape et helt fantastisk univers av modelltog og landskap hvor jernbaneverden er det dominerende.

Arne Børresen

I Gamlebyen Fredrikstad finner du Skandinavias største modelljernbane. Dette er et sted som alle med barn bør besøke. Måten denne modelljernbanen er bygd på er helt unik, den går gjennom hus i kriker og kroker og kan ikke annet ennå fascinere deg om du er 5 eller 50 år. Dette er et fantastisk senter med en hel verden av små tog, biler, hus, mennesker og landskap. Nærmere 4 kilometer skinner snor seg over 400 kvadratmeter,  og 3300 ulike bygninger skaper atmosfæren. Det er lagt mye arbeid i detaljene, og alt er bygget i skala 1:87. Her finnes også en miniatyrmodell av Gamlebyen.  En opplevelse for hele familien!    

ÅPNINGSTIDER
 
Hele året:
Lørdag: 11.00-.16.00
Søndag: 12.00-16.00
 
I tillegg har senteret åpent alle skolens ferier.
 
Full oversikt i modelljernbanesenterets KALENDER->

 

Kontakt- og adresseopplysninger

Voldgaten 8 1632 Gamle Fredrikstad | 90 50 98 74 | kontakt@gbmj.no

web: www.gbmj.no

 

Fotballmuseet avd. Fredrikstad dekker fotballhistorien for hele landet og er plassert i de i helt rette omgivelser på Nye Fredrikstad Stadion. De besøkende inviteres inn i utstillingen "Ballen går", som gir et innblikk i fotballsportens kulturhistorie.