REISEINFORMASJON

FREDRIKSTAD OG HVALER I ØSTFOLD FYLKE

Det er ganske enkelt å reise til Fredrikstad og Hvaler. Visste du forresten at du kan reise tørrskodd fra Oslo Bussterminal direkte ut til både Fredrikstad og Hvaler?

Ankommer du med fly til Oslo Lufthavn Gardermoen eller til Moss Lufthavn Rygge kan du gå tørrskodd fra flyterminalen og inn i buss som frakter deg direkte til Fredrikstad. I Fredrikstad går du av bussen, og vil du fortsette turen til hvaler, så stiger du her inn i bussen som tar deg ut til øyriket Hvaler.

 

Fredrikstad eller Hvaler?      Valgets kval eller helgardering?       Ja takk, begge deler!


 

Oslofjordens fineste søskenpar

- det beste av urbant sommerbyliv og landlig skjærgårdsidyll du kan ønske deg.

Den sjarmerende byen Fredrikstad og det spektakulære øyriket Hvaler kompletterer hverandre med historie, landliv, byliv, friluftsliv, gastronomi, kunst og kultur.  De to nesten sammenvokste nabokommunene ligger bare noen få holmer fra hverandre. Både Fredrikstad og Hvaler er kjent for sine vakre strender og fortryllende skjærgårder.  Til sammen utgjør de et mangfoldig søskenpar som tilbyr de besøkende helt ulike stemninger. 

 

FREDRIKSTAD OG HVALER - TO GODE NABOER

Fredrikstad

Fredrikstad er en av Norges vakreste byer. Byens atmosfære griper fatt i deg omgående. Menneskene, mylderet og nærheten er tre stikkord for den koselige plankebyen. Enten du skal shoppe eller ta en god matbit, finnes alt innenfor behagelig gangavstand.

Gamlebyen i Fredrikstad

Gamlebyen i Fredrikstad

Gamlebyen er også innen nær rekkevidde - bare to minutter med byfergen over Glomma, og du befinner deg i en av verdens best bevarte festningsbyer. Gamlebyen har en magnetisk tiltrekningskraft på sine gjester. I Gamlebyen vandrer du på brosteinsgater og suger inn inntrykk fra spennende motiver i de empiriskinspirerte gatekvartalene med murbygninger og fargerike trehus. Her finnes en rekke personlige og unike butikker, i et koselig 1700-talls miljø hvor småbutikker og bruktsjapper ligger side om side med alle galleriene og kafeene.

Svabergparadis. Mærrapanna på Fredrikstadkysten er et av Østfolds største og mest populære badesteder. 

Svabergparadis. Mærrapanna på Fredrikstadkysten er et av Østfolds største og mest populære badesteder. 

Om sommeren spesielt er det sydende stemning på bryggepromenaden hvor du kan nyte en pose reker på bryggekanten eller ha en heftig sommerkveld på en av utestedene som ligger vegg i vegg langs bryggepromenaden.

Skjærgården i Fredrikstad er blant de fineste i Skandinavia. Fredrikstads kystlinje består av en stor og betydelig skjærgård med over 1000 øyer og skjær. Det er to innseilingsfyr, Struten og Strømtangen, der det er mulig å overnatte for turister. Hankø er nok Fredrikstads mest kjente øy og feriested. Hankø er spesielt kjent som seilsportens mekka og Oslofjordens mest fornemme ferieparadis. Visste du forresten at Hankø er blant Norges eldste feriesteder og som ble benyttet til klassisk sommerferie allerede på slutten av 1800-tallet?

Reis til Fredrikstad →

Fredrikstad

Hvaler

Hvaler gir gode assosiasjoner om sommer,sol, sjø, bading og avslappende ferieliv. Tusenvis av mennesker bruker Hvalers natur til rekreasjon, så vi har alle et felles ansvar for å ta vare på den fantastiske naturen som gir oss disse uforglemmelige opplevelsene.

Piknik.jpg

Hvalers natur har det meste, ja, Hvaler er selve indrefileten av norsk natur, og faktisk et "Norge i miniatyr". Opplevelsene er like sterke i storm som en stille solblank dag, året igjennom. Sønnavær, nordatrekk, østavind, storm - den som har opplevd Hvaler vet at en ikke kan tenke seg stedet uten å huske været.

Kuvauen, Røsshue, Brattestø eller «innlands-Hvaler» med Bankerødkollen  - en kan gå utallige turer på Hvaler og stadig oppleve på nytt den herlige vegetasjonen som er her året rundt. Naturreservatet Lerdalen med sitt urskogpreg gir fantastiske trollske stemninger i det fuktige og frodige miljøet her. Skogstypen her domineres av storbregnegranskog. I midten av reservatet reiser det seg noen få furuer så enorme at de alene er verdt turen inn hit.

Mange er nok overrasket over hvor mye skog det er på Hvaler. Her finnes alt fra bøkeskog via oaser med svartorsumpskog til grantrær. Bildet er fra det flotte turområdet  Barlinddalen  på Vesterøy.

Mange er nok overrasket over hvor mye skog det er på Hvaler. Her finnes alt fra bøkeskog via oaser med svartorsumpskog til grantrær. Bildet er fra det flotte turområdet Barlinddalen på Vesterøy.

Hvalers særegenhet er blant annet at sjøen er rundt oss på alle kanter. Synet av øyer og skjær med Torsbjørnskjær fyr i horisonten gir ro i sinnet. Alle områdene hvor hav og land møtes, fargespillet mellom himmel, hav og land i soloppgang og solnedgang, byr på mangfoldige synsinntrykk. Hvor mange ganger har vi ikke tenkt at – kameraet er glemt hjemme!

Ytre Hvaler Nasjonalpark er opprettet for å bevare et egenartet, stort og relativt urørt naturområde med komplette økosystemer på land og i sjøen.

Ytre Hvaler Nasjonalpark er opprettet for å bevare et egenartet, stort og relativt urørt naturområde med komplette økosystemer på land og i sjøen.

Hvalers natur er sårbar, men med felles omtanke og forsiktighet vil allmennhetens muligheter til rekreasjon i vårt vakre område fortsatt være mulig i det neste årtusen. De som har besøkt Hvaler en gang, ønsker seg alltid tilbake.

Reis til Hvaler →

Skjærhalden - Hvalers "hovedstad".