Stokken Båt & Motor

Noe av det første man møter når man kjører fra Kjøkøy og utover mot Hvaler, er Stokken Båt & Motor. Det røde huset med hvitmalte karmer har etter hvert blitt et kjent landemerke på Hvaler, og også et sted der både hyttegjester og fastboende gjerne stopper innom for en båtprat. Kanskje ikke så rart når stedet har alt man trenger innen båt, motor, fiskeutstyr, båt- rekvisita samt driver verksted og lagring. 

Tekst: Elisabeth Langballe

Årets forhandler

På Stokken Båt og Motor selges flere kjente båtmerker som Nordkapp, Sting, XO Boats, Anytec, Zodiac, Grand, Øien og Sandstrøm. Daglig leder Jon Rådahl kjøpte stedet sammen med Glenn Olsen i 2010. Man kan trygt si at han er over gjennomsnittet interessert i båter. Og båtiveren smitter over på de øvrige seks ansatte.

For to års siden lanserte Nordkapp modellen Enduro 605. Noen uker etter lansering ble den «Årets båt 2013» på «Sjøen for alle». I fjor ble den nominert til European Powerboat of the Year 2014! Resultatet var at modellen fra Nordkapp danket ut alt det verdenseliten stilte opp med fra øverste hylle.

– Vi ble kåret til årets Nordkapp-forhandler for femte gang i 2014 som den butikken som solgte flest båter. Det er vi ganske stolte av, sier Jon.

Han merker størst etterspørsel etter skjærgårdsjeep og rib, båter i størrelsen 18–22 fot. Den berømmelige «3-fot-syken» som sies å ramme enkelte båteiere som stadig drømmer om litt større båt, merker han lite til. Tvert i mot er trenden at de som har hatt litt større båter ofte ønsker å bytte dem i en mindre og litt mer håndterlig modell.

Av båtmotorer selger Stokken Båt & Motor utelukkende Evinrude, og også her er de blant landets bestselgende distribu- tører. Reparasjon og service gjøres imidlertid også på andre merker. Denne sesongen er en helt ny og fremtidsrettet båtmotor fra Evinrude det «hotteste» de har å tilby. Evinrude E-tec G2 er en nyvinning innen båtmotorer og resultatet av flere års forskning og utvikling. Den er effektiv samtidig som den er gjerrig på drivstoffet og betydelig bedre på utslipp enn ordinære båtmotorer.

God mat og drikke hører med til en vellykket helg på sjøen. Vitesse 850 har plass nok til dette enten du sitter ute eller inne i den lekre cabinen. Dette er Nordkapps flaggskip med overnattingsplass til fire personer.

En annen spennende nyhet er samarbeidet mellom båt- produsenten Nordkapp (fra Sarpsborg) og den verdenskjente Fredrikstad-designeren Bård Eker. Båten Nordkapp Noblesse 790 er en videreutviklet og forbedret utgave av 760, og ble vist første gang på båtmessen i mars 2015. 


Alt på ett sted

Stokken Båt & Motor med sitt karakteristiske bygg er noe av det første man møter på når man kjører veien ut til Hvalerøyene.

De som allerede er båteiere vet at på utstyrsfronten er det nesten ingen grenser for hva som finnes av utstyr. Det er det heller ikke på Stokken Båt & Motor. Her finnes absolutt alt man trenger av tauverk, redningsvester, navigasjon, deler til motor, fendere, sty- ring, ratt, elektronikk, koppholdere, motoroljer og så videre. I til- egg selges båthengere i alle størrelser fra fire ulike leverandører. Sommeren 2015 utvides dessuten butikken med én etasje for å få plass til enda mer fiskeutstyr. Her vil man kunne finne et bredt utvalg av blant annet stenger, garn, sluk, teiner og agn.

– Fiskeinteressen er stor på Hvaler, og det er bra med fisk i sjøen hele året. Vi ønsker derfor å tilby enda mer utstyr slik at kundene får alt de trenger her, sier Jon.

Hele sommeren er det en jevn strøm av folk som skal ha hjelp med båt eller motor, handle utstyr eller bare ta en båtprat. Skjærgården i området er vanskelig med mange skjær og grunner, og stadig dukker det opp folk som har vært uheldige og kjørt borti noe. Da står verk- stedet klart til å hjelpe slik at folk så raskt som mulig kan få båten i orden og nyte resten av ferien på sjøen. Hvaler sies å være et av de mest solrike stedene i Norge, og når sola skinner blir folk ekstra ivrige.

– Vi merker at folk gjerne kjøper båt i pent vær – og de vil helst ha den med én gang. Og det er jo bare hyggelig, sier Jon.

 

Travel høst

Stort utvalg av fiskeutstyr. Med rette er det mange som forbinder oss med båter og båtutstyr, men salget av fiske- og fangstutstyr har gått til værs de siste årene og også blitt en viktig del av sortimentet i butikken, forteller Jon Rådahl, daglig leder i Stokken Båt & Motor.

Når båtsesongen er over og hytteeierne vender nesene hjemover, starter en travel sesong på Stokken. Her tilbys nemlig service og lagring av båt og motor. Her kan man legge fra seg båten på brygga, gi fra seg nøkkel og alt ansvar for så å plukke den opp igjen til våren. Ferdig overhalt, vasket, stoffet og klar til bruk. Enklere blir det nesten ikke! Nytt av året er at det også kan tilbys innendørs lagring av båter for de som måtte ønske det.

– Målet hvert år er at når jula kommer skal alt være klart. Da skal alle båter og motorer være ferdig gjennomgått og lagret og bestillinger til neste års sesong være klart. Først da kan vi gå jula i møte med god samvittighet, sier Jon.

Januar og februar er vanligvis rolige, men allerede i mars braker det løs igjen og en ny sesong er i gang.

– Heldigvis, avslutter Jon.