Endelig er ventetiden over!

Endelig er dagen kommet, ventetiden over! Verdens største seilskutefest skal feires i fire dager til ende i Fredrikstad. Byen pyntes til fest og fylles opp med fantastiske skuter, massevis av aktiviteter, salgsboder, utstillere og ikke minst et omfattende kulturprogram.

Vi har laget en egen guide spesielt viet The Tall Ships Races Fredrikstad 2019:

www.fredrikstadguide.no kan du lese om alle skutene og hele kulturprogrammet samt se oversikt over hvor alle skutene ligger fortøyd.


Opplev Fredrikstad på sitt beste

Sommeren 2019 skal det internasjonale seilskipsmiljøet med sine stolteste fullriggere seile inn til byen for å arrangere verdens største seilskipsarrangement - The Tall Ships Races. Nå har du en gyllen mulighet til være med på den store folkefesten i Fredrikstad - byen som for 2 år siden ble kåret til “Norges mest attraktive by”.

Bli med oss til Fredrikstad og opplev seilskutefesten - se informasjon og billetter på visitoslofjorden.no

Se filmpresentasjon av arrangementet:

The Tall Ships Races Fredrikstad 2019

Sommeren 2019 skal det internasjonale seilskipsmiljøet med sine stolteste fullriggere seile inn til byen for å arrangere verdens største seilskipsarrangement - The Tall Ships Races. Fredrikstad arrangerte også The Tall Ships Races i 2005 og i 2014. Kanskje er det fordi Fredrikstad har rike sjøfartstradisjoner gjennom flere hundre år at byen har fått æren av å være vertsskapsby for tredje gang?

Lenger ned på denne side kan du følge vår nedtellingsklokke:

 

Sommeren 2019 skal det internasjonale seilskipsmiljøet med sine stolteste fullriggere seile inn til byen for å arrangere verdens største seilskipsarrangement - The Tall Ships Races. Fredrikstad arrangerte også The Tall Ships Races i 2005 og i 2014. Kanskje er det fordi Fredrikstad har rike sjøfartstradisjoner gjennom flere hundre år at byen har fått æren av å være vertsskapsby for tredje gang?

 

 

Hold deg oppdatert her, så blir ventetiden hyggeligere og føles kanskje litt kortere:

 

 
 
 

Bilder fra arrangementene i 2005 og 2014


Vertshavner 2019

De fire offisielle vertshavnene i 2019 er:

Aalborg (Danmark): 3.-6. juli

Regatta

Fredrikstad (Norge): 11-14. juli

Cruise-in-company

Bergen (Norge): 21.-24. juli

Regatta

Aarhus (Danmark): 1.-4. august


Tekst fra 2014:

The Tall Ships Races 2014 Fredrikstad 12 – 15. juli

 

 

 

FREDRIKSTAD KLAR FOR SIN ANDRE SEILSKUTEFEST!

 

For andre gang har Fredrikstad æren av å være offisiell vertshavn for The Tall Ships Races. The Tall Ships Races skal bli en fantastisk folkefest for hele regionen, og de over 3000 mannskapene som kommer til Fredrikstad vil oppleve byen og regionen på sitt aller beste.

 

Det er et tydelig signal om at skuter og mannskap trives i plankebyen, og Fredrikstads befolkning er selvfølgelig veldig beæret over å få besøk av alle disse flotte seilskutene igjen.

 

 

FAKTA: THE TALL SHIPS RACES 2014

 

Tall Ships Races er årlige internasjonale seilaser som vanligvis går mellom fire vertshavner. Seilasen har vært arrangert i Europa siden 1956. Cirka 70 - 100 skuter er med på arrangementet, med deltagere fra mange land og verdensdeler.

 

Regattaen har fire vertshavner i 2014; Harlingen, Fredrikstad, Bergen og Esbjerg.

 

Harlingen

 

(NL) 03.07 – 06.07

 

Harlingen i Nederland er første havn i årets seilas. Byen har en lang tradisjon med skipsfart, og havnen er en av de eldste i landet. Fra Harlingen er det regattaetappe til Fredrikstad.

 

Fredrikstad

 

(N) 12.07 – 15.07

 

Fredrikstad er andre havn i årets Tall Ships Race. Fredrikstad er en veldig stolt sjøfartsby, som også var vertskap for The Tall Ships Races i 2005.

 

Skipene ankommer 12. juli, og publikum vil kunne følge skutene hele veien inn til havnen. Det vil bli prisutdeling for regattaetappen, markering av grunnlovsjubileet og masse spennende aktiviteter fire dager til ende, før skipene igjen gjør seg klar for avreise og setter kursen mot Bergen.

 

Hvert år er det to konkurranseseilaser og én vennskapelig seilas - Cruise in Company - hvor skipene kan seile sammen og besøke havner underveis. I 2014 er det Cruise-in-Company mellom Fredrikstad og Bergen.

 

Bergen

 

(N) 24.07 – 27.07

 

Hansabyen Bergen er en av Norges mest tradisjonsrike sjøfartsbyer, og havnen her vil nok bli et vakkert malerisk bilde med alle seilskipene og bryggens trehus som danner en fargerik kulisse i bakgrunn av seil og master.

 

En artig kuriositet er det at Bergens stolte bark, Statsraad Lemkuhl, ikke bare er et av de største, men også et av de vakreste seilskipene i verden, og i 2014 feirer hun 100 års jubileum med blant annet å seile som det nest største skipet i årets The Tall Ships Races.

 

Esbjerg

 

(DK) 02.08 – 05.08

 

Esbjerg i Danmark er siste vertshavn og vil sørge for en flott avslutning på årets seilas. Esbjerg har også vært vertskap flere ganger før for The Tall Ships Races, og byen er kjent for sine stolte sjøfartstradisjoner.

 

 

Arrangementet organiseres av Sail Training international (STI), som er en veldedig organisasjon. Formålet er å tilby seilopplæring for ungdom fra forskjellige kulturer, religioner og sosial bakgrunn, for å fremme kulturell utveksling og forbrødring. Ungdommene kan på denne måten lære seg å samarbeide under enkle og strabasiøse forhold og samtidig få utviklet sine personlige erfaringer.

 

Under seilasene får ungdommene mulighet til å stifte bekjentskap med det å seile i et internasjonalt miljø av likesinnede, samtidig som en må overkomme de fysiske og psykiske hindrene som havet måtte by på underveis.

 

The Tall Ships Races er ikke kun en seilas hvor det gjelder å komme først i mål. Like viktig er fokus på samhold, vennskap og forståelse som også blir belønnet. Et eksempel på en slik pris er: "International friendship and understanding prize".

 

Vertshavnene er ansvarlig for å legge til rette for mannskapene når skipene legger til kai og for å lage et spennende aktivitets- og underholdningstilbud for alle deltagere og publikum. Arrangementet og programmet i Fredrikstad vil sees i sammenheng med grunnlovsjubileet, og både skuter og unge seilere fra Sverige og Danmark vil spesielt inviteres. Norges statsminister har i anledning seilaset og 2014-markeringene i Norge invitert statseide seilskuter fra hele verden til å delta i seilaset i Fredrikstad og Bergen.

 

For ”fredsseilerne” vil det legges opp til en seminarrekke fra ca. et halvt år i forkant av seilaset, som vil bli knyttet opp mot hendelsene i 1814 og den pågående markeringen i Norge og Østfold.

 

Her ser du best under innseiling og utseiling

 

Glomma deler seg i Fredrikstad og går på hver side av Kråkerøy. Skutene skal ligge til kai i vestre løp - de fleste på bysiden, men noen ligger også på Kråkerøy-siden.

Vestre løp - Vesterelva - er stengt for allmenn båttrafikk under arrangementet.

 

 

 

Innseilingen

The Tall Ships' Races første etappe ender i Fredrikstad lørdag 12. juli. De fleste skutene passerer Struten fyr, videre drar de over Lera og inn i Vesterelven. De største loses inn i Østerelven.

 

Utseilingen

Seilparaden og utseilingen tirsdag 15. juli ventes å bli et av høydepunktene under Tall Ships Races. Den beste tilskuerplassen får du fra båtripa eller fra holmer og skjær langs seilingsruten. Det er imidlertid ikke tillatt for småbåter å følge skutene tett innpå. Seilparaden begynner klokka 11, og tar trolig ca. 3 timer.

 

Dersom du ikke har egen båt bør du ta oppstilling i Gamlebyen, på Vaterland, Isegran eller langs hele vestsiden av Kråkerøy, Kjøkøya (siste øy før Hvaler), Vikertangen (på sørsiden av Asmaløy på Hvaler) og Rødshue (sørvest på Kirkøy, Hvaler).

 

Skutene går ned Østerelven og videre ut i Løperen. Seilparaden oppløses når losene går fra borde utenfor Asmaløy. Skutene går da sørvest og fortsetter sin ferd nedover Sørlandskysten med kurs mot Bergen. Skutene går i en lang rekke, og det skal være 300 meter mellom hver store skute, av sikkerhetsgrunner. De mindre båtene går innimellom.