Tilbake til alle arrangementer

FREDRIKSTAD 450 ÅR - PROGRAM JUBILEUMSÅR - LES HER


FREDRIKSTAD 450 ÅR - PROGRAM JUBILEUMSÅR - LES HER:

Booking.com

Byjubileet Fredrikstad 450 år

  

Organisering av Fredrikstad 450 år

Bystyret nedsatt en egen jubileumskomité med 17 representanter fra kultur og samfunnsliv. Målet ved å gjøre dette har vært å sikre både involvering, et ytre blikk på prosjektet og at det vil fungere som et utadrettet byprosjekt. Komiteen er styringsgruppe for prosjektet og hadde sitt først møte 4. mai 2015. Prosjektadministrasjonen er lagt til Kulturetaten i Seksjon for kultur, miljø og byutvikling (KMB). Prosjektadministrasjonen vil ha det helhetlige, operative ansvaret for planlegging og gjennomføring av kommunens engasjement i jubileet. Kulturnatt Fredrikstad er et delprosjekt i Byjubileet.

 

Fredrikstad 450 år – visjon, verdier og målgrupper

Visjon - Grenseløst og Berikende

Jubileets visjon er Grenseløst og Berikende. Grenseløst viser til at jubileet skal inkludere og inspirere alle, deltakere, arrangører, samarbeidspartnere eller publikum. I Grenseløst  er også en påminnelse om å tenke ut over etablerte «grenser». Berikende er valgt med tanke på at jubileet skal strebe etter å skape opplevelser og kunnskap med varig verdi. Byjubileet skal gjøre oss rike på opplevelser, gi oss nye bekjentskaper og øke kunnskapen om egen by og eget samfunn. Visjonen gjenspeiles blant annet i logooppsettet some er en del av den visuelle profilen. Les mer om vår visuelle profil til høyre. 

Verdier - engasjert, inkluderende og fremtidsrettet

Gjennom engasjement inspireres man, derfor er engasjert en viktig verdi som jubileet skal ivareta. Gjennom å være inkluderende ønsker Fredrikstad 450 år å ta vare på mangfoldet i byen vår. Byens historie er viktig og skal være grunnfundamentet for byjubileet, likevel ønksker Fredrikstad 450 år å se fremover. Fredrikstad en god by å bo i, med rik historie, som er i stadig vekst og utvikling. Med dette som bakgrunn skal jubileet ha et moderne og fremtidsrettet perspektiv.

Byjubileets hovedmål:

Fredrikstad 450 år skal fylle byen med liv og fargelegge byen.
Fredrikstad 450 år skal bidra til å gi innbyggerne stolthet og tilhørighet gjennom å inkludere og inspirere.
Fredrikstad 450 år skal være en milepæl for prosjekter som har et potensiale til å skape varige verdier.
Fredrikstad 450 år skal bidra til at innbyggerne får økt fremtidstro.

Målgrupper

Hele byens befolkning skal involveres i og bli inspirert av vårt kommende byjubileum. En ekstra innsats legges mot unge voksne, det flerkulturelle Fredrikstad og de i befolkningen som faller utenfor felleskapet.

 

Aktiviteter

Fredrikstads 450 års jubileum vil bli en feiring der byen og byens innbyggere er med, som medarrangører, deltakere, publikum og gjester. I tillegg inviterer vi noen nasjonale og internasjonale aktører med på laget. Den offisielle hovedmarkeringen i jubileumsåret er «Frederikfesten» fra 07.-17. september.

FREDERIKFESTEN 2017

Frederikfesten er en utvidet utgave av Frederiks dag, som har blitt feiret i mange år allerede. I 2015 og 2016 har Frederikfesten varighet over en hel helg. I 2017 blir Frederikfesten ytterligere utvidet til å vare fra 7.-17. september. I samarbeid med Scenekunst Østfold har vi invitert de anerkjente nysirkusaktørene Cirkus Cirkör med den tankevekkende og spektakulære forestillingen «Limits» på Blå Grotte. Suksessen Kulturnatt, der alle byens kulturaktører vil prege bybildet gjennom en hel kveld og natt, vil igjen arrangeres. Det vil i tillegg være historisk marsj fra Sarpsborg til Fredrikstad, som Tambourafdelingen af 1704 står for, «Handelens dag i Fredrikstad - 450 års erfaring» i regi av Fredrikstad Næringsforening, konserter med Det Norske Blåseensemblet og festgudstjeneste i Fredrikstad domkirke i samarbeid med Reformasjonsjubileet. Dette er bare noen av aktivistene som skjer i vår offisielle hovedmarkering, mer informasjon om feiringen kommer.

Frederikfesten er bare en del av byens jubileumsfeiring, den vil nemlig foregå gjennom hele 2017.

Jubileumsåret starter med åpningsseremonien «Fredrikstad på isen» på Fredrikstad stadion 20. januar i samarbeid med Fredrikstad Winter Classic. Etter åpningsseremonien vil det bli 9 dagers skøytefest i regi av Stjernen Hockey og Fredrikstad kommune.

I april er det duket for ungdomsfestivalen Ufestival i regi av Østfold kulturutvikling i samarbeid med Kulturetaten i Fredrikstad kommune. Ufestival inneholder blant annet fylkesmønstring i ungdommens kulturmønstring, konserter, aktiviteter og mye mer. Alt for ungdommer fra hele Østfold. 

17.mai feirer vi landet vårt, men vi skal også feire byen vår i anledning jubileet.

 

Tidligere arrangement: 9. desember
Julearrangementer i regi Østfoldmuseene
Senere arrangement: 9. desember
Åpen Julegård - Tom Gård