Back to All Events

KAMPEN MOT KVINNEUNDERTRYKKELSE I MIDTØSTEN - Litteraturhuset Fredrikstad

Mandag 16. januar 2017
Klokken : 19:00 - 20:00

Pris: Gratis
Sal: Thygesen
Arrangør: Høgskolen i Østfold 

I 2011 startet kvinnelige jurister i Marokko, Libanon og Kuwait et opprør mot lovene i landet som favoriserer menn. Rania Maktabi har intervjuet ti jurister i hver av disse statene i løpet av 2015. Hva gjorde arabiske kvinner for å kreve og presse fram endringer innen familierett, kriminallovgivning, og statsborgerskapslovgivningen etter Den arabiske våren?

Gjennom intervjuer med kvinnelige jurister i tre stater fikk Rania kjennskap til hvordan kvinner opplever patriarkalske lover, og hva jurister gjør for å styrke kvinners sivile rettigheter.

På bildet ser du den kuwaitiske juristen Areej Hamada på et møte i Kuwaits juristforening der utkast til Lov om elektronisk kriminalitet ble drøftet. Kuwait City, 19. mars 2015. Foto: Rania Maktabi.

Rania Maktabi er førsteamanuensis i statsvitenskap ved Høgskolen i Østfold der hun foreleser i internasjonal politikk og i komparativ politikk. Hennes forskningsfelt er statsborgerskap i Midtøsten, og kvinners rettigheter i skjæringspunktet religion, juss, og politkk. I 2012 forsvarte hun sin Ph.D. ved Institutt for statsvitenskap, Universitetet i Oslo, med avhandlingen «The politicization of the demos in the Middle East: Citizenship between membership and participation in the State».

I 2015-2016 var Rania Maktabi tilknyttet Senter for islam- og midtøstenstudier ved Universitetet i Oslo som del av forskningsteamet rundt prosjektet New Middle East: Emerging political and ideological trends. Her finner du rapporten hennes «Female lawyers in Morocco, Lebanon, and Kuwait speak after 2011».

 

Rania er født i Beirut, og flyttet til Norge som 12-åring p.g.a. borgerkrigen i Libanon (1975-1990). I 2014 ble hun tildelt HiØs formidlingspris.